uoči tematske sjednice o državnom arhivu

Marko Katanović, predsjednik križevačkog Gradskog vijeća poručuje HDS-u i HDZ-u: Prestanite politizirati i skupljati jeftine poene, dođite na sjednicu bez figa u džepu

Poručio im je da ako su jučer u podne mogli doći na konferenciju, isto tako mogu doći i na sjednicu u petak koja je zakazana za 11 sati.

12:36h
0
Marko Katanović // Foto: Matija Gudlin
Marko Katanović // Foto: Matija Gudlin

Kao što je već poznato, u petak će gradski vijećnici Grada Križevaca održati tematsku sjednicu na kojoj će imati prilike izraziti svoja mišljenja o osnivanju Državnog arhiva u Križevcima.

Tema je to o kojoj se posljednih dana žućno raspravlja i sukobljava između vladajuće garniture i oporbe, a samu sjednicu i inicirala je oporba.

Upravo zato je u prostorima Gradske uprave održana konferencija za medije na kojoj se Marko Katanović, predsjednik Gradskog vijeća osvrnuo upravo na nadolazeću sjednicu, poslavši jasnu poruku oporbenjacima – HDS-u i HDZ-u.

– Gospodo, vi niste niste u sukobu s vladajućima nego sami sa sobom. Sve ste to mogli vi napraviti u vašem mandatu, no očito je da prijašnjem gradskog vodstvu treba 10 do 15 godina da projekti sazriju. Sjetimo se samo brze ceste… Sjetimo se kako su se skupljali protiv brze ceste, a za izgradnju autoceste do Zagreba. Da je to prošlo za vrijeme tadašnje gradske vlasti, mi bi sada imali naplatne kućice i plaćali cestarinu. Inače,  prošli sam čertvrtak primio zahtjev od vijećnika HDZ i HDS za hitno sazivanje sjednice. I to sa šturim obrazloženjem. Postavlja se pitanje, zašto bih morao kontaktirati vijećnike oko termina sjednice, ako se to do sada nije ni bila praksa, pa ni prošle gradske vlasti – kazao je M. Katanović.

Vijećnici u petak raspravljaju o Državnom arhivu // Foto: Admir Sinani

Osvrnuo se i na jučerašnju sjednicu koju su organizirali HDS i HDZ te im poručio da, ako su jučer u podne mogli doći na konferenciju, da isto tako mogu doći i na sjednicu u petak koja je zakazana za 11 sati.

– Ako je gospodinu Hrgu važna tema, neka prilagodi obaveze sjednici. Odgovorno ga pozivam da dođe. Ovoj temi se daje zaluženo mjesto, kako i treba biti. Namjerno nismo stavili još točaka dnevnog reda jer smatramo da je ova tema prevažna i želimo da joj se posveti puna pažnja. Isto tako, nitko nikada od nas nije rekao da smo protiv Državnog arhiva i da ne podržavamo podržavamo realizaciju. Bitna je to i potrebna institucija – ističe Katanović.

Bivša Gradska vlast predvidjela je da bi Državni arhiv bio u nekadašnjem kinu, dok gradonačelnik Mario Rajn kino opet želi otvoriti za građane da uživaju i filmskim projekcijama // Foto: Dina Ivačić

Navodi i da će se pronaći način da se projekt realizira, ali ne za 8,5 milijuna kuna jer će to previše opteretiti gradski proračun, a isto tako, prostor starog kina nije najpogodniji za tu namjenu.

– Treba porazgovarati sa strukom, tako da se razgovara se o novim prostorima za to, no o tome ćemo u petak. Nemojmo politizirati i skupljati jeftine poene kao što to oporba čini jer su nam Križevci svima u srcu. Zato pozivam sve na suradnju bez fige u džepu – zaključuje predsjednik križevačkog Gradskog vijeća Marko Katanović.