PRST SUDBINE

Marko Posavec s balkona “okinuo” avion u letu pa stekao poznanstvo iz vedra neba, javili mu se piloti Fabrizio, Mario i Gianmaria

Avion je bio Boeing 747-400 kompanije Cargolux Italia, a letio je iz Nairobija u Keniji za Amsterdam na visini od 10.363 metra. Riječ je o teretnom avionu koji nema putnika, samo tročlanu posadu.

20:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Poznanstvo iz vedra neba zadesilo je Koprivničanca Marka Posavca, dugogodišnjeg zaljubljenika u fotografiju koji se unatrag godinu dana posvetio “lovu” na avione koji prelijeću nebom gdje god se on u tom trenutku nalazio.

Ove je nedjelje oko 8 sati ujutro Marko izašao na svoj koprivnički balkon i iznad grada spazio avion u dolasku.

– Po tragu sam prepoznao da se radi o nečemu velikom, vjerojatno 747. Na brzinu sam sklopio teleskop i fotoaparat i uspio ga dosta dobro uloviti, zrak je bio relativno miran, a Sunce još razmjerno nisko – opisao je Posavec vremenske uvjete kakvi su se toga jutra stvorili nad Koprivnicom.

Avion u pitanju bio je Boeing 747-400 kompanije Cargolux Italia, a letio je iz Nairobija u Keniji za Amsterdam na visini od 10.363 metra. Riječ je o teretnom avionu koji nema putnika, samo tročlanu posadu. Koridor kojim lete prolazi blizu Koprivnice i veliki teretnjaci često se mogu vidjeti na toj liniji, pojasnio nam je koprivnički lovac na avione.

Tijekom dana je nastalu fotografiju objavio na svom Instagram profilu i nije više o tome razmišljao, no navečer je uslijedilo pravo iznenađenje.

– Navečer mi se u inbox Instagrama javio Fabrizio, jedan od članova posade navedenog 747 i kolege mu iz kokpita, piloti Mario i Gianmaria. Napisao mi je da mu se jako sviđa fotografija, zamolio je da mu je pošaljem u većoj rezoluciji za uspomenu i poslao mi je nekoliko slika s tog leta. Nije slikao Podravinu i Prigorje, ali rekao je da je primijetio velika jezera na Dravi, akumulacije kod Varaždina i Čakovca – ispričao je Posavec, ugodno iznenađen ovim neočekivano ostvarenim poznanstvom.

Svog novog poznanika iz avionske kabine Marko je zamolio da sljedeći put kad bude iznad Koprivnice pokuša naš grad poslikati iz zraka.

Cargolux Italia Boeing 747
Cargolux Italia Boeing 747 na nebu iznad Koprivnice u nedjelju, 22.8. u 8:20, na visini od 10.363 metra. Foto: Marko Posavec

– Vidiš kako je malen ovaj svijet – prokomentirao je Posavec.

Spomenimo kako mu ovo nije prvi put da je stupio u kontakt s pilotom. Lani ga je kontaktirao pilot mađarskog Gripena kojeg je fotografirao na Susretima za Rudija u Gornjoj Stubici.

Posavec avione “lovi” unatrag godinu dana.

– Prije sam ih hvatao s teleobjektivom, sad koristim jedan od teleskopa Astronomskog društva Koprivnica. Nije lako, treba dosta vježbe, ali vidio sam ekipu na internetu koja to odlično radi pa pokušao. Treba loviti vrijeme kada je zrak miran. Nije neka velika mudrost, fotoaparat se našarafi na teleskop i lovi se avion – ispričao nam je.

– I naravno, ako se netko misli primiti nečega sličnog neka 10 puta provjeri da ne može uperiti teleskop u Sunce jer će si upropastiti, ako ne foto opremu onda vid, stoga, budite oprezni – upozorio je na kraju.

Tko želi, može Marka Posavca zapratiti na Instagramu Marko Posavec ili Facebooku Marko Posavec Photography.

 

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Prije je avione hvatao teleobjektivom, sad koristi teleskop Astronomskog društva Koprivnica. Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Marko unatrag godinu dana prati situaciju na nebu gdje god se nalazio // Foto: Ivan Balija
Fabrizio Magnatantini u kokpitu 747 nakon slijetanja u Amsterdam. Ustupio autor.
Screenshot: Flightradar24.com
Iznad Kosova, lijevo je grad Đakovica, desno Radonjićko jezero // Foto: Fabrizio Magnatantini
Iznad otoka u Egejskom moru // Foto: Fabrizio Magnatantini
Izlazak Sunca iz kabine Boeinga 747
Izlazak Sunca iz kabine Boeinga 747 na navedenom letu, negdje iznad južnog Egipta // Foto: Fabrizio Magnatantini.