STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Markotić poručila da su žene i nakon prve i druge doze bolje odgovorile na cjepivo

Bilo bi logično da se donese odluka da oni koji su preboljeli koronu kad prime prvu dozu ne moraju primiti drugu, rekao je Capak.

12:19h
0
Cijepljenje koronavirus // Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Od 11 sati održava se press konferencija Nacionalnog stožera na kojoj se iznose najnoviji podaci o borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj.

Danas imamo 94 novozaraženih i 2178 testiranih. Preminulo je 19 osoba.

Kako je rečeno na početku presice, 74 pacijenta su na respiratoru, to je 10 posto više u odnosu na prethodni dan. U bolnice su jučer zaprimljena 72 pacijenta.

Cijepljeno je 199.498 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je 16 posto više zaraženih nego prošlog tjedna.

– Na 6. mjestu smo po incidenciji u EU”, kazao je Capak.

Do sada je HALMED dobio 1258 prijava sumnji na nuspojave nakon cijepljenja.

925 je nuspojava na Pfizerovo cjepivo, 705 na Modernino, 256 na AstraZenecino, rečeno je na konferenciji za medije.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da svjedočimo da ovi masovni punktovi za cijepljenje pokazuju vježbu za ono što nam dolazi kada dođe veća količina cjepiva.

– Ono što ne trebamo dozvoliti da lagani porast brojeva postane i trend. Cijepljenje je dobrodošla aktivnost, ali ne smije biti onaj moment koji će dovesti do većih okupljanja. Moramo biti svjesni i odgovorni, kazao je Beroš.

Ministar je čestitao i Dan žena.

– Ova epidemija je još jednom naglasila ulogu žena u hrvatskom zdravstvenu sustavu. 76% zaposlenih u zdravstvu čine žene. U Ministarstvu zdravstva radi više od 70% žena”, rekao je Beroš.

– Mislim da se i kolega Capak i ja pridružujemo čestitkama”; nadovezao se Božinović.

Alemka Markotić predstavila je rezultate istraživanja o cijepljenju. Kazala je da je studija u tijeku i da smo napravili preliminarnu analizu.

– Do danas je cijepljeno 426 zaposlenika klinike s dvije doze Pfizera. U osam zaposlenika su se razvile alergijske reakcije i nisu dobili drugu dozu. Prvi serološki testovi su napravljeni tri tjedna od prve doze, određivanje antitijela na šiljati izdanak kod 420 zaposlenika, drugi su napravljeni četiri tjedna nakon druge doze, obuhvaćeno je 82 zaposlenika. Žene su najveći ispitanici, 89 muškaraca je bilo i 344 žene. Srednja vrijednost je 43 godine”, kazala je Markotić i nastavila:

– Vidjeli smo samo da u pet slučaja nakon prve doze nije bilo odgovora, većina je imala dobar odgovor. Na drugu dozu su svi odreagirali. Vidimo da su imali visoke vrijednosti imunoglobulina, kazala je Markotić i poručila da su žene i nakon prve i druge doze nešto bolje odgovorile na cjepivo.

Kazala je i da su zdravstveni djelatnici dijelom bili prokuženi i da su se nakon druge doze izjednačile vrijednosti između nezdravstvenih i zdravstvenih djelatnika. Dodala je kako se gledalo i kod zaposlenih na intenzivnoj i na prijamnom odjelu i da nije detektirana veća ugroženost.

– Antitijela kod onih koji su preboljeli koronu i koji su primili prvu dozu nisu dodatno rasla nakon druge doze, imali su maksimalni titr antitijela nakon prve doze. Oni koji su cijepljeni s dvije doze su imali razinu antitijela kao oni koji su preboljeli Covid i primili jednu dozu. Kod onih koji su preboljeli covid nema potrebe za drugom dozom cjepiva, ovi podaci su već dovoljni, rekla je Markotić.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera najavljeno je da bi se uskoro mogle preispitivati odluke, što znači da se može očekivati da će oni koji su preboljeli koronu primati samo jednu dozu cjepiva.

– Oni koji su preboljeli virus su dobili prirodnim putem prvu dozu. Bilo bi logično da se donese odluka da oni koji su preboljeli koronu kad prime prvu dozu ne moraju primiti drugu, rekao je Capak i dodao kako se slični nalazi pojavljuju i u stranoj literaturi.

Na pitanje o tome da učitelji traže cijepljenje prosvjetnih djelatnika, odgovorio je Capak.

– U prvoj i drugoj fazi ciljevi su različiti. U drugoj fazi nam je cilj cijepiti one koji imaju visoki rizik od smrtnosti. Najbitnije je da što prije procijepimo one koji imaju visoki rizik. Onda ćemo pažljivo razmotriti prioritete. Ima puno skupina ljudi koji imaju više kontakata. Svakako će profesori i učitelji biti prioritet zbog kontakata”, kazao je Capak i dodao da je karantena ostala 10 dana.

– 14-dnevna karantena je samo za one koji obole od novih varijanti. Ne trebaju ići u karantenu oni koji su potpuno cijepljenji i ako su preboljeli Covid, a imali su kontakte s zaraženima, dodao je Capak.