Markulin: Izgradnjom kampa dobivali bismo više igrača iz vlastite škole

20:04h
0

110109-markulin-mPrilikom početka priprema Slavena Belupa, direktor Robert Markulin s novinarima je razgovarao o aktualnim temama: što zahtijeva rukovodstvo kluba od struke i igrača, uspješna prodaja Delića i na taj način (samo)financiranje kluba te izgradnja regionalnog nogometnog kampa u Koprivnici.

Markulin je prvo odgovorio na pitanje o tome što bi zadovoljilo rukovodstvo kluba.

Popraviti plasman

– Krenuli smo u sezonu sa željom da ponovno pokušamo ostvariti plasman u Europu. Na taj način smo na ljeto i odabirali igrački kadar. Jedno su realnosti, a drugo su želje. Sigurno je da ne možemo biti zadovoljni s 9. mjestom, jer ambicija mora postojati i u svakom slučaju očekujem da se plasman popravi u odnosu na jesen, s time da nas je, uz neke naše klupske, unutarnje pogreške, od čega ne treba bježati (odabir nekih nekarakternih igrača, izbor trenera), pogađalo dosta drugih nevolja. Od toga što je dio igrača bio ozlijeđen (Bušić, Papa, Rogulj), do bitnih i dokazanih sudačkih pogrešaka, na kojima smo izgubili 4-5 bodova. Na kraju smo otvorili seriju dobrih utakmica, dobro smo igrali, bili puno bolji od suparnika, ali smo izvukli neriješene rezultate umjesto pobjeda. Nemamo realizaciju. Osobno bih bio zadovoljan sa četiri boda više. Da smo ostvarili 28 bodova, to bi bila podjela 4. mjesta, što se moglo doseći. Bilo je dosta novih igrača i trebalo nam je da se momčad ukomponira, trebalo je vremena da se posloži i vjerujem da će proljeće biti bolje – rekao je Markulin.

Transferom Delića u J. Koreju klub je prihodovao 400.000 dolara

Postoji, međutim, i velika doza zadovoljstva što je rad s mlađim kategorijama počeo davati rezultate.

– S druge, dakle, strane sigurno možemo biti zadovoljni prodajom Delića. Točni iznos za klub je 400.000 dolara, inače transfer je 500.000 dolara, ali 20 posto ide agenciji. Delić nam je to zaradio svojim radom i vjerujem da će se vratiti u klub nakon, predviđam, uspješne karijere u Koreji. Njegovim transferom porastao je i rejting kluba, jer smo kao devetoplasirani uspjeli prodati igrača, što nije čest slučaj, ako nemate dobar plasman. Prije toga, uz slične uvjete, otišli su Jajalo i Lapić, pa Radeljić, Vručina dva puta, i pokazalo se da i transferom igrača možemo financirati klub, što smatram vrlo važnim sada kada nije lako doći do novca – kazao je Markulin.

Natkrita tribina, izgradnja regionalnog nogometnog kampa

Iz godine u godinu popravljaju se uvjeti na Gradskom stadionu i Uefa je Slaven Belupo isticala kao primjer i zbog toga su uslijedili i neki popusti u odigravanju europskih utakmica, kada, recimo, dosad natkriti dio tribine ne bi bio dovoljan ni za novinare, iz Turske, primjerice.

– Do početka prvenstva bit će natkrita tribna prema zahtjevima licenciranja, više od 1000 mjesta, preostalo je samo stavljanje krova od pleksiglasa. Vrlo je, međutim, važno da uđemo u izgradnju nogometnog kampa. Početni razgovori s gradom su napravljeni, u ime kluba kao predsjednik komisije za razgovore nastupio je Miroslav Vitković, inače predsjednik Uprave Podravke d.d., i razgovarao s koprivničkim gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem. Iz grada je dobar ”feedback” i sada slijedi izbor lokacije. Dvije, za sada, su u bivšoj vojarni i uz bazen na Cerinama. Uz ulaganje kluba i očekivanu pomoć Uefe i HNS-a iz sredstava za razvoj nogometa (o tome je već u Savezu razgovarano), napravit ćemo jedan pravi kamp sjeverne regije (Koprivnica, Čakovec, Bjelovar, Virovitica), kako bismo dobivali što više igrača iz vlastite škole – informirao je Markulin.

Projekt nije jeftin. Prema dosadašnjim razgovorima Grad bi dao zemljište i infrastrukturu, a Slaven Belupo bi isfinancirao gradnju. Recimo, samo ograda oko kampa stajala bi 500.000 kuna. Kamp bi bio smješten na 80.000 četvornih metara s 5-6 igrališta i svlačionicama. Za Slaven Belupo važno je da kamp bude u vlasništvu kluba, inače neće ići u projekt. Naime, na Gradskom stadionu klub je za poboljšanje uvjeta za licenciranje dosad uložio vlastitih desetak milijuna kuna (umjetna trava, loža, ograda, automatsko zalijevanje…), a sve je to postalo gradsko vlasništvo.

– Nismo bili blokirani desetak godina, a ne možemo dići kredit, jer nemamo u vlasništvu nekretnine – argumentira traženje vlasništva direktor Marklin.

Sigurno je jedno: Oko 1200 mjesta za gledatelje i 80 novinarskih mjesta bit će natkrito. Stvari na tribinama kreću na bolje, još samo da se poboljšaju rezultati dolje. Na travnjaku.