Neugodno iskustvo

Martina u kolicima na kiši pred zgradom suda popunjavala obrazac, oni se opravdali: Ne diskriminiramo osobe s invaliditetom, zbog korone smo drukčije radili

I dok je, kako kaže, morala vani na kiši u kolicima, istovremeno držeći kišobran, ispisivati obrazac, tvrdi da je službenica izgovorila "zašto osobe s invaliditetom trebaju Uvjerenje o nekažnjavanju".

16:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Martina Hasan članica je Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra te je ujedno i osoba sa 100 posto tjelesnog oštećenja. Iz Novigrada Podravskog došla je u Koprivnicu na sud po uvjerenje o nekažnjavanju u svrhu zapošljavanja.

Naime, Martina Hasan je osoba koja je u kolicima, a ono što ju je jako pogodilo jest, kako kaže, “postupanje jedne od službenica prilikom pokušaja dobivanja uvjerenja o nekažnjavanju”.

Ono što ju je prvenstveno zbunilo jest što je poslana u staru zgradu suda koja nije pristupačna osobama s invaliditetom, iako zna da se uvjerenje podiže u Palači pravde koja je arhitektonski prilagođena osobama s invaliditetom. Martina nam govori kako joj je službenica dala obrazac za ispunjavanje vani, ispred zgrade, na kiši.

I dok je, kako kaže, morala vani na kiši u kolicima, istovremeno držeći kišobran, ispisivati obrazac, tvrdi da je službenica izgovorila “zašto osobe s invaliditetom trebaju Uvjerenje o nekažnjavanju”.

Trenutak kad je dobila obrazac tik prije nego je počela kiša // Ustupila: Martina Hasan

S ovim informacijama obratili smo se Općinskom sudu u Koprivnici te ih priupitali je li moguće da je ured iz nove zgrade preseljen u staru. Na naš upit odgovorila je Marina Rengel Brlečić, glasnogovornica suda koja je na samom početku u ime suda izrazila žaljenje što je Martina doživjela neugodno iskustvo prilikom podizanja uvjerenja o nekažnjavanju kod ovoga suda.

Točno je da je tijekom prošloga tjedna obrazac za podnošenje zahtjeva za izdavanje uvjerenja o nekažnjavanju bilo moguće podići samo u staroj zgradi Općinskog suda u Koprivnici. Naime, zbog proglašenje pandemije uzrokovanje virusom SARS-CoV2, sud je sukladno preporukama epidemiologa osnovao posebnu prijemnu pisarnicu, jedinstvenu za sve sudske upisnike, sve kako bi se smanjila fluktuacija stranaka i onemogućilo možebitno prenošenje virusa. Za takvu pisanicu postoje tehničke mogućnosti samo u staroj zgradi suda jer Palača pravde u prizemlju nema ured koji bi poslužio u tu svrhu – odgovorila je Marina Rengel Brlečić.

Rengel Brlečić tvrdi kako nije bilo zapreka da Martina popuni obrazac u ulaznom prostoru (holu) Palače pravde ili u natkrivenom dijelu tog ulaza s vanjske strane zgrade, te naglašava kako je zahtjev sudu predala majka čitateljice koja je bila s njom u pratnji.

Nepristupačan ulaz u staru zgradu Suda // Ustupila: Martina Hasan

Kako bi se izbjegle slične, potencijalno neugodne situacije, u holu Palače pravde postavljena je kutija s obrascima za izdavanje uvjerenja o nekažnjavanju do kojih mogu pristupiti i osobe s invaliditetom, a na njihov će zahtjev popunjeni obrazac u prijemnu pisanicu odnijeti djelatnik suda – rekla je glasnogovornica Općinskog suda.

Na naše pitanje kako to da je Martina morala vani ispred stare zgrade, na kiši i u kolicima i za nju u vrlo nelagodnoj situaciji, ispunjavati obrazac, a ne u holu Palače pravde gdje je, kako su nam pojasnili iz Općinskog suda organiziran način prihvata klijenata, odnosno građana, odgovorili su kako se baš tog dana kad je Martina došla po uvjerenje o nekažnjavanju obrazac zahtjeva mogao podići samo u staroj zgradi.

Općinski i Županijski sud, Palača pravde
Općinski sud i Palača pravde // Foto: Mario Kos

– Dakle, dana 26.6.2020. obrazac zahtjeva za izdavanje uvjerenja o nekažnjavanju mogao se podići samo u staroj zgradi suda iz razloga koji su Vam pojašnjeni (sada je dostupan i u Palači pravde, kao i čitavo vrijeme na web stranici suda). Isto tako, popunjeni obrazac se predaje u prijemnoj pisarnici stare zgrade sude iz istih (epidemioloških) razloga koji su Vam pojašnjeni – rekla je glasnogovornica.

– Gdje će konkretno stranka u međuvremenu fizički izvršiti popunjavanje obrasca nije nigdje i ničim propisano niti to može biti propisano. Dakle, ponavljamo, nije bilo nikakvih zapreka da Vaša čitateljica popunjavanje obrasca obavi u holu Palače pravde ili u natkrivenom dijelu ulaza u Palaču pravde, ili bilo gdje drugdje sklonjena od kiše – zaključila je.

Dodajmo i da postoji hodnik između dvije zgrade, no Martina Hasan ni u jednom trenutku, kaže nam, nije bila upućena da je takvo što moguće.

Marina Rengel Brlečić osvrnula se i na navod iz Udruge Bolje sutra da je Martina od strane službenice suda upitana zašto osobe s invaliditetom trebaju uvjerenje o nekažnjavanju.

– Moram pojasniti kako je pitanje “za što” (dakle “u koju svrhu”, a ne “zašto”) standardno pitanje koje naša službenica mora postaviti svakom podnositelju zahtjeva za uvjerenjem jer o svrsi izdavanja uvjerenja ovisi hoće li podnositelju zahtjeva morati naplatiti pristojbu ili ne. Žao nam je ako je Vaša čitateljica ovo pitanje doživjela neugodnim i/ili diskriminatornim, međutim, službenica ga je dužna postaviti i postavlja ga svakom podnositelju zahtjeva te ono nije bilo usmjereno na bilo kakav oblik diskriminacije osoba s invaliditetom – objašnjava Marina Rengel Brlečić.

Praksa je ovog suda da u svakom slučaju kada sudu pristupaju osobe s invaliditetom, bilo kao stranke, svjedoci ili u drugu svrhu, rad suda se prilagođava na način da im se olakša dostupnost. Tako se na primjer sudske rasprave izmještaju iz sudnice uređujućeg suca u prizemlje zgrade ili u raspravnu dvoranu Palače pravde kojoj je moguće pristupiti dizalom i sl.

Spomenimo na kraju, unatrag nekoliko godina postoji mogućnost da svi građani uvjerenje o nekažnjavanju mogu pribaviti iz vlastitog doma putem sustava e-Građani koji ne zahtijeva dolazak na sud.

– Ukoliko iz bilo kojeg razloga osobe s invaliditetom trebaju usluge suda koje zahtijevaju dolazak u zgradu suda, naši će im djelatnici u tome pružiti potrebnu pomoć – zaključila je Marina Rengel Brlečić, glasnogovornica Općinskog suda u Koprivnici.