Vodič se izgubio

Matej Perkov jedva preživio prilikom osvajanja najvišeg azijskog vulkana na minus dvadeset stupnjeva

Puhao je olujni vjetar koji je nosio sve pred sobom, zbog čega je povratak bio vrlo opasan jer se jedva vidjelo. Taj teren nije baš gostoljubiv, tako da su dečki i sami u čudu što su preživjeli, kako je vodič donio krivu procjenu i izgubio se, priča nam ponosni tata, u iščekivanju sina, sretan što je preživio.

15:30h
0
Matej je još jednom dotaknuo nebo // Foto: Matej Perkov

Hrvatski visokogorski planinar, Koprivničanac Matej Perkov u petak se uz nadljudske napore i u surovim zimskim uvjetima na minus 20 stupnjeva, uspješno popeo na snježni Damavand. Radi se o 5610 metara visokom vulkanu koji je najviši perzijski vrh Bliskog Istoka i najviši vulkan u Aziji.

Od Matejovog oca Davora doznajemo kako je naš visokogorac na silasku do campa 1, s vodičem i u društvu tri Rusa i jednog Poljaka, jedva preživio.

– Puhao je olujni vjetar koji je nosio sve pred sobom, zbog čega je povratak bio vrlo opasan jer se jedva vidjelo. Taj teren nije baš gostoljubiv, tako da su dečki i sami u čudu što su preživjeli, kako je vodič donio krivu procjenu i izgubio se – priča nam ponosni tata, u iščekivanju sina, sretan što je preživio.

Ovaj hrvatski i koprivnički putopisac nalazi se u Iranu još od 11. travnja zbog svoje jedinstvene samostalne ekspedicije “From sea to summit – Damavand 2017”, što znači da je do Damavanda došao pješice s plaže iz grada Babolsar na Kaspijskom moru s minus 26 metara nadmorske visine odnosno ispod razine mora.

Pod teretom na leđima i pod otvorenim nebom propješačio je 160 kilometara. Kako njegov otac kaže, Matej je po silasku s Damavanda, zastao odmoriti u campu 1 u Poluru na visini od 2078 metara, gdje se nalazi veliki dom.

– Matej je dobro. Ima nešto ozeblina i malo je umoran te tek sad počinje poimati koliko je ekspedicija iza njega bila naporna. Danas odlazi iz campa za Teheran gdje će ga primiti naš ambasador, a u srijedu u četiri sata u noći leti za Istambul pa Sarajevo i dolazi kući – upućuje nas tata Davor i kaže kako si je Matej već naručio da ga dočekaju pivce i odojak.

Cilj ovog projekta bila je promocija outdoor sportova, avanturizma, Hrvatske i Podravine te Irana kao idealne destinacije za aktivni odmor.

Podsjetimo, Matej Perkov je 2015. realizirao sličnu ekspediciju, kada je  u Maroku s plaže Atlantika pješačio 280 km sve do Tubkala, 4167 m visokog vrha gorja Atlas.

From sea to summit “Damavand 2017” // Plakat

čitam...