Mateja i Stanko se privremeno sakrili kako im danas ujutro (petak) ne bi uzeli sina

09:45h
0
111021-matejaistanko

Mateju i Stanka zajedno s jednomjesečnim Dorijanom danas ujutro nismo pronašli kod njegove sestre Stanke.


– Privremeno su se negdje sklonili, jučer oko 22 sata, iz straha da im, kako stoji u sudskom rješenju, danas u 6.30 ujutro ne uzmu sina – rekla nam je Stanka Kovačić, njegova sestra, kod koje su boravili u Bregima. Po mladi je par, doznajemo, došao prijatelj.

– Nisu otišli daleko, jer su pola stvari ostavili ovdje – rekla je Stanka.

Dodaje da su jučer u večernjim satima kod njih bile četiri socijalne radnice te da su se njih dvoje jako uplašili, jer su uvidjeli da oni ne odustaju.

Sonja Petrović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb pak kaže da je i ona osobno bila tamo, no da mladi par oko 22 sata nisu pronašli kod kuće.

Koji su razlozi ponukali četiri socijalne djelatnice da dolaze kod njih u kasne sate, saznali smo od ravnateljice.

– Za zapitati je se zašto par s malim djetetom u to vrijeme nije kod kuće – kazala je ona te napomenula da su ih posjetili jer su im htjeli izaći u susret i ponuditi neke nove mogućnosti, jer je njihova zadaća i misija da zaštite dijete.

O kojim se mogućnostima radi, nije nam željela otkriti, jer navodi, prvo mora razgovarati s njima. No očito je kako je Centar ipak odlučio nešto promijeniti u dosadašnjoj odluci.

Stanka pak tvrdi da su djelatnice opet inzistirale na istoj priči, a to je da dijete ide u udomiteljstvo.

– Rekle su da mogu još neko vrijeme biti ovdje kod mene, no da će dijete svejedno morati u udomiteljstvo, a Mateja i Stanko nisu znali što im je činiti i nisu htjeli čekati da im ujutro uzmu sina – kazala nam je Stanka, koja ne vidi izlaz iz ove mučne situacije.

Njih se dvoje vjerojatno nije snašlo te su možda pomislili da su socijalne radnice došle po dijete, jer kako žive u strahu, više ni sami ne znaju što ih čeka.

No mladi par, bar za sada, ne mora strahovati, jer prema riječima ministra Darka Milinovića, dijete im neće oduzimati sve dok se ne provede nadzor cijelog slučaja, koji je zaintrigirao javnost. Danas se u redakciju Glasa Podravine javilo već nekoliko ljudi koji mladome paru želi pomoći i pokloniti im ili novac, ili stvari za dijete. 

Pomognimo Mateji i Stanku i malom Dorijanu!

Nakon što je priča izašla u medijima, svojim su se komentarima obratili mnogi, koji bi htjeli pomoći mladome paru da stanu na noge. Ako im netko želi, može to učiniti na broj računa Stanka Židova: 3236296546 Zagrebačke banke. Ili, naravno možda ponuditi kakav posao ocu. (gp)

o o o

GLAS PODRAVINE JEDINI SVJEDOČIO POKUŠAJU DJELATNICA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB I POLICIJE KAKO BI UZELI DIJETE MAJCI I OCU

Ne damo vam naše dijete

Mateji su krenule suze na lice, a Stanko se privio uz dijete. Dvojica policijskih službenika pozvali su djelatnike socijala, a nas su zamolili da izađemo van, na što, naravno nismo željeli pristati. Stanko i Mateja su uz Dorijana u neizvjesnoti čekali što će ih snaći, dok je ona napominjala da sina neće puštati iz ruku. Pribojavali su se i zatvora, jer su jedno vrijeme doista bježali pred policijom.

– To što smo siromašni nije razlog da nam uzmu dijete! Zašto nas ne puste na miru da živimo kao normalna obitelj? Da se gleda prema uvjetima za život, pola Hrvatske bi oduzeli djecu od roditelja – neutješna je bila Mateja V. (17) u trenutcima kad smo zajedno s njima čekali dolazak policije i djelatnike Centra za socijalnu skrb, koji su trebali doći po jednomjesečnog Dorijana i odvesti ga u udomiteljstvo.

Glas Podravine je pronašao mladu obitelj prije dolaska policije, a oni su u strahu isčekivali trenutak kad će ostati bez svojega sina. Nakon što su par dana proveli u Slatini kod Matejine sestre, došli su u Koprivničke Brege kod sestre oca djeteta Stanka Židova (25), inače iz Koprivničkog Ivanca.

– Pobjegli smo jer smo uvidjeli da nemamo drugoga izlaza, inače će nam uzeti sina – kazao je otac bebe koja, čini se ima sve što joj treba za normalan život.

Mateja je hranila Dorijana, dojila ga, prematala, a Stanko joj je u svemu pomagao te je čak telefonski pokušao dobiti dječju pravobraniteljicu, no iz njenog ureda su mu, kažu, rekli da mu ne mogu pomoći, i u tom je trenutku na vrata banula policija s djelatnicama Centra za socijalnu skrb. Izgledalo je kao u filmovima, zbog samo jedne bebe došlo je čak šest policajaca i inspektora, pet socijalnih radnica, defektolog… Bilo je to u srijedu, oko 11 sati, a toga su dana tamo bili i dva puta ranije.

Kako su uvidjeli da više nemaju izlaza, sestra Stanka Kovačić im je otvorila vrata i priznala da je par kod nje, dok je mali Dorijan mirno spavao, sit i umotan u dekicu, na sreću, nesvjestan svega što se događa. Mateji su krenule suze na lice, a Stanko se privio uz dijete, dok su dvojica policijskih službenika pozvali djelatnike socijala, a nas su zamolili da izađemo van, na što, naravno nismo željeli pristati. Stanko i Mateja su uz Dorijana u neizvjesnoti čekali što će ih snaći, dok je ona napominjala da sina neće puštati iz ruku. Pribojavali su se i zatvora, jer su jedno vrijeme doista bježali pred policijom.

Za sat vremena u kući se stvorilo čak petero djelatnica Socijalne skrbi i šestero službenika Krim policije te defektolog, a mladi par nije znao ni kako reagirati ni kamo da se smjeste i što da im kažu. Zdenka (predstavila se samo imenom) iz Socijala krenula je u sobu obaviti razgovor s Matejom i Stankom.

-Mi vam samo želimo pomoći i zaštititi dijete – ponavljala je Zdenka, sve dok je Mateja nije zapitala od čega ga to štite. Odgovor je bio da nju i dijete žele privremeno smjestiti u udomiteljstvo, dok se ne riješe uvjeti u kući, a kad je Stanko upitao na koliko, kazala je na nekoliko mjeseci, dok majka ne bude punoljetna, što bi značilo tek za sedam mjeseci.

Maja Ernečić, voditeljica odjela za djecu, mlade i obitelj, ispred našega se snimatelja skrivala jaknom te je tijekom razgovora rukom pokušala onemogućiti snimanje. S parom nije željela razgovarati u prisutnosti novinara te im je objasnila da će to vidjeti cijela Hrvatska, protiv čega oni nisu ništa imali, jer, kažu, nemaju što skrivati.

Nakon nagovaranja socijalnih radnica, Mateja i Stanko krenuli su s njima u Centar na dogovor, a dijete, po koje su svi došli, a koje je još uvijek spavalo, nisu uzeli već su ga ostavili sestri Stanki na brigu.
o o o

Nisu uzeli dijete zbog novinara Glasa Podravine

-Sigurno bi ga uzeli da vi niste bili ovdje – kazala nam je ona nakon njihovog odlaska. Kad su se vratili iz Centra, paru je laknulo jer je dijete još uvijek s njima, a kažu, samo zahvaljujući novinarima.

-Pitali su nas mislimo li još zvati novinare. Rekli smo da mislimo, sve dok se to ne razriješi. To ih je jako mučilo – tvrdi Mateja. Ponudili su im da ona i dijete idu u udomiteljsku obitelj u Sveti Ivan Žabno, no ona na to nije pristala.

-Dopustili su nam da se konzultiramo s našom odvjetnicom i razmislimo o svemu.

Konačno smo dobili i sudsko rješenje. Rečeno nam je da ako se njoj ne sviđa tamo, može otići, ali će dijete ostati, na što nikad nećemo pristati – priča Stanko. (kj)

o o o

U susret mladome paru, želi izaći i Stankova sestra, koja bi im čak ustupila kuću u Bregima, dok bi ona živjela kod svekrve u drugoj kući, no Centar to nije odobrio. Uvjerili smo se kako navedena kuća ima sve uvjete, čak štoviše mnogi bi pozavidjeli na njima i zasigurno se poželjeli čak i zamijeniti.

-U provjeru su došle čak četiri socijalne radnice i nema mjesta gdje nisu zavirile. Zaključile su da je problem što je veranda otvorena i odmah se ulazi u dnevni boravak pa bi djetetu puhalo. Pa ne bi ga mi stavili pred vrata! – žali se Stanka.

U kući je osim boravka velika spavaća soba, kuhinja i kupaonica.

– No ni to nije bilo dovoljno. Rekle su mi da je stol premali da bi jedna obitelj tamo normalno večerala, da boje zidova nisu primjerene za dijete, da imamo premalo namještaja te da u kupaoni nisu dokraja nalijepljene pločice – ističe Stanka.

Mateja kaže da je kuća nanovo renovirana, a namještaj je nov.

– Ne znam što njima ne paše. Dijete ima i kinderbet i kolica i veš i sve što mu je potrebno. Ako nam zaista uzmu dijete, tužit ćemo ih. Ne planiramo odustati i borit ćemo se dokle god ćemo moći – uporna je ona u borbi za svoju obitelj.

Mateja je kazala kako su se mislili vjenčati i prije nego je ostala u drugome stanju, a zahtjev na Općinski sud je predala još u veljači. Ovoga su mjeseca dobili rješenje kojim im se dopušta sklapanje braka, a koja će odluka 25. biti pravomoćna, a 28. mogu stupiti pred oltar, nakon dvije i pola godine veze. No, na odluku je Centar uložio žalbu, jer prema riječima ravnateljice, Mateja nije sposobna za brak i dijete nije jedini razlog da ga sklope.

Psihologinja Nina Hrenić, tijekom sudskoga postupka, ustanovila je da je Mateja spodobna za brak te nema značajnih odstupanja u smislu nezrelosti.

-No, u centru sam pala na psihotestu – rekla je Mateja. 

Izvor: Glas Podravine, autor: Kristina Jošt

čitam...