Novo lice bolnice

Mato Devčić najavio velik projekt rekonstrukcije i izgradnje bolnice u čak 10 medicinskih disciplina

08:00h
0
Mato Devčić // Foto: Matija Gudlin

Od ukupno 4400 kvadrata, 1250 kvadrata obuhvaćalo bi gradnju novog zdanja i to prostora psihijatrije, fizikalne medicine, rehabilitacije palijativne skrbi i neurologije.

Dr. Mato Devčić već je više od mjesec dana na čelu koprivničke bolnice. Na pitanje kakvo je stanje zatekao, kaže da bolnicu poznaje dugo godina te da poslovanje koprivničke bolnice ne odudara puno u odnosu na druge zdravstvene ustanove.

– U većini zdravstvenih subjekata postoje potraživanja koja nisu generirana samo u ove tri godine sanacije, već i prije. Dug koji sada iznosi nešto manje od 50 milijuna kuna varira. Ono što predstavlja veći rashod je investicijsko održavanje bolnice. Ono već godinama trpi, a u nekim segmentima je i zaustavljeno. Tako da sam u ovih mjesec dana pokrenuo jedan ciklus novih, a neke smo projekte nastavili – kazuje Devčić.

Nastavljena je rekonstrukciju kotlovnice u vrijednosti pet milijuna kuna, kao i proces održavanja certifikata upravljanja bolnicom, ISO standard.

– Bolnica se unatrag nekoliko mjeseci našla na indikativnoj listi 28 zdravstvenih ustanova za apliciranje prema fondovima EU. Intenzivno sam poradio na tome da se napravi jedan projektni zadatak i kroz njega aplicira za projekt rekonstrukcije, izgradnje i opremanja opće bolnice u Koprivnici, u kontekstu dnevne bolnice i dnevne kirurgije – najavljuje Devčić svoje velike planove.

Koprivnička bolnica
Opća bolnica dobit će novo lice // Foto: arhiva

Projekt je već na ocjeni sukladnosti u Ministarstvu zdravlja, dalje ide u Regionalni razvoj odnosno prema fondovima EU. Ukupna vrijednost je 36 milijuna kuna, u potpunosti ga finacira EU, a zahvatit će 4400 kvadratnih metara prostora bolnice.

Riječ je o 10 medicinskih disciplina kojima se teži uravnoteženom razvoju cijele bolnice.

– Nastoji se cjelovitim pristupom pokrenuti infrastrukturalno obnavljanje u segmentu opreme za bolnicu, dominantno u segmentu zbrinjavanja pacijenata koji zadovoljavaju kriterije dnevno bolničkih, odnosno dnevno kirurških bolesti – objašnjava Devčić.

Tako bi u proces obnavljanja trebale ući pedijatrija, neurologija, fizikalna medicina i rehabilitiacija, psihijatrija, palijativna skrb te od kirurških struka opća kirurgija, primarno abdominalna kirurgija, ali i sve dnevne kirurgije te otorinolaringologija, ortopedija i ginekologija.

Od ukupno 4400 kvadrata, 1250 kvadrata obuhvaćalo bi gradnju novog zdanja i to prostora psihijatrije, fizikalne medicine, rehabilitacije palijativne skrbi i neurologije.

– Te se discipline nalaze u starom i neadekvatnom prostoru. Moramo računati da se produljuje životna dob te se povećava broj bolesnika s neizlječivim, malignim bolestima pa se trebaju razvijati dnevne kirurške bolnice, jer se niz bolesnika koji sada leže u bolnici dva, tri dana može riješiti kroz jedan dan – objašnjava ravnatelj.

Devčić pojašnjava da je riječ o velikom sustavnom ulaganju u uravnoteženi razvoj, kojim se omogućuje dugoročno otklanjanje određenih investicijskih ulaganja u bolnicu, što, napominje, u jednom dijelu oslobađa prostor za uspješnije saniranje, rješavanje duga bolnice.

– Očekujemo i ozbiljno ulaganje u povećavanje znanja i medicinskog i nemedicinskog osoblja da se svi resursi dodatno iskoriste i da povisimo kvalitetu – najavljuje on. Osim toga, bolnica bi uskoro trebala u kompletnu energetsku obnovu.

Napominje da je specijalizacija za onkologiju jedan od prioriteta.

– Dužni smo prepoznati trendove u pojavnosti bolesti, ne možemo zanemariti da su maligne bolesti drugi uzrok smrtnosti, ne zanemarujući kardiovaskularne bolesti – priča Devčić.

Napominje da je bitna onkologija, no i pedijatrija.

– Najmlađi, tj. ranjive skupine u društvu su ono čemu moramo posvećivati posebnu pažnju i naš standard je određen po tome kako brinemo o najmlađima i najnemoćnijima te o najstarijima i neizlječivo bolesnim pacijentima – mišljenja je ravnatelj.

Ističe da su u tom smislu u projektu ozbiljno zahvatili i segment pedijatrije, palijativne skrbi i onkologije.

– U bolnici imamo jednog onkologa, sama specijalizacija je iznimno zahtjeva, najčešće nije prvi izbor za kolege, dosta je nepoznata, rad je zahtjevan, to su sve teški pacijenti, zahtijevaju kompletan pristup te smo dužni kao uprava omogućiti bolje uvjete – zaključuje on.

Devčić nije želio govoriti o rokovima za obnovu, jer kaže da je to u ovom trenutku nemoguće znati, a od dana prihvaćanja do realizacije su dvije godine i četiri mjeseca u kojem periodu, ako projekt bude odobren, možemo očekivati novo lice bolnice.

Osim projekta, od EU su financirani i svi troškovi od konzultanata, projektanata, studije izvedivosti te čak i troškovi dijela plaća djelatnika koji sudjeluju u projektu, što također rasterećuje bolnički dug.

Novi ljudi na čelnim pozicijama

Kako je i očekivano, Devčić je na početku svog mandata odabrao svoj novi tim suradnika s kojima kreće u velike projekte. Tim je potezom s istih mjesta ‘maknuo’ SDP-ove kadrove.

– S novim ravnateljem, imenuju se i novi suradnici. Moja zamjenica je Biljana Marković koja ima veliko iskustvo kao zamjenica u jednoj od bivših administracija. Izabrao sam Ružicu Evačić za glavnu sestru bolnice, a na poziciju pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzora postavio sam dr. Sanju Krapinec. Na to mjesto je imenovana zato što je jedan od začetnika sustava kvalitete u koprivničkoj bolnici. Na koncu, imao sam sreće što sam na raspolaganju imao ljude koji su upoznati s procesom i koji već dugo aktivno djeluju u procesu zdravstvene zaštite – rekao nam je Devčić.

 

 

čitam...
Loading...