alarmantna situacija

Mato Devčić: Za narednih 10 do 12 dana imamo sve lijekove, očekujem rješenje od ministra financija

U daljnjem periodu od 10 do 12 dana imamo dovoljno lijekova, a ako dođe do obustave nekog lijeka, o tome ćemo obavijestiti javnost. No nisam do sada u svojem radnom vijeku doživio da se odgađaju operacije zbog njihovog nedostatka.

09:56h
0
md
Mato Devčić kaže da sve funkcionira kao i prije // Foto: ePodravina

Oboljelima od leukemije i limfoma direktno su ugroženi životi i zdravlje jer im zbog nestašice nisu dostupni neki posebno skupi lijekovi, kaže Dražen Vincek, predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL).

Većina bolnica u Hrvatskoj, kaže Vincek, nema na lageru posebno skupe lijekove za onkološke pacijente, a što se tiče udruge kojoj je na čelu, može se reći da nekoliko desetaka članova ne može doći do lijekova koji im znače život. Ministar zdravstva Vili Beroš nedavno je, nakon što su veledrogerije zbog dugova prestale opskrbljivati bolnice, zajamčio da onkološki pacijenti neće ostati bez lijekova jer će država za svakog pacijenta pojedinačno platiti terapiju. No Dražen Vincek kaže da to stoji u teoriji, a u praksi sve ide iznimno sporo, zbog komplicirane papirologije koja prati taj postupak. Zbog svega, ističe, pacijenti ne dobivaju svoje nužne lijekove na vrijeme i čekaju na terapije dulje nego što bi smjeli, piše 24sata.

Kakvo je stanje u koprivničkoj bolnici, pitali smo ravnatelja Matu Devčića.

– Situacija je svakako specifična, no onkološki pacijenti se liječe i za sada sve funkcionira. Što se tiče skupih lijekova, oni su urgentni no ne bi trebalo biti problema – kazao je on.

Napominje da je je riječ o cijelom mozaiku problema koji se odvijaju na nacionalnoj razini, kroz državni proračun te koji nadilaze nadležnost uprava bolnice.

– Za sada se sve operacije i zahvati odvijaju bez zastoja. U daljnjem periodu od 10 do 12 dana imamo dovoljno lijekova, a ako dođe do obustave nekog lijeka, o tome ćemo obavijestiti javnost. No nisam do sada u svojem radnom vijeku doživio da se odgađaju operacije zbog njihovog nedostatka. Očekujem u narednih par dana rješenje od ministra financija – zaključio je Devčić.