matura

Maturanti se žale na pitanja iz hrvatskog, na ono o jezičnom ludizmu rijetki su znali odgovor

Drugi dio, ulazilo se u prebanalne stvari koje nisu važne. Bilo je i pitanje na koje apsolutno nitko od nas koji smo pisali nije znao odgovor: što je (jezični) ludizam i pronaći ga u primjeru, kaže Marina.

10:14h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Za 32.000 učenika u ponedjeljak je počela državna matura i to testom iz hrvatskog jezika razine A.


Učenici su otkrili što im je na testu bilo najteže. Janu nije bilo teško rješavati ga, a iskustva njegovih vršnjaka su slična, odnosno najveći dio kandidata kaže da je bio “umjereno težak”, sličan testovima iz proteklih godina, ali, kao što je to uobičajeno, bilo je onih koji iznose posve suprotne dojmove.

– Bilo je koma, zbunjujuće i traumatično. Prvi dio s tekstovima iz književnosti, uh! Stavili su vrlo opsežne tekstove, trebalo mi je valjda sat vremena za taj prvi blok. Zbog tih prevelikih tekstova neki nisu stigli odgovore prepisati na list za odgovore. Drugi dio, ulazilo se u prebanalne stvari koje nisu važne. Bilo je i pitanje na koje apsolutno nitko od nas koji smo pisali nije znao odgovor: što je (jezični) ludizam i pronaći ga u primjeru”, rekla je za Jutarnji list Marina iz jedne strukovne škole, uz zaključak: “Prošlo je!”.

Hrvatska enciklopedija definira književni ludizam kao književnu stilsku i semantičku zaigranost, poigravanje; domišljatost, sklonost improvizaciji, ekstemporaciji.

Prema Nastavnom planu i programu za gimnazije (str. 159) ludizam se obrađuje uz suvremenu književnost u četvrtom razredu. Više maturanata tvrdi kako im je rečeno da se književni ludizam neće naći u ispitu jer ulazi u gradivo drugog polugodišta tog razreda.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja poručili su za Srednja.hr da je ludizam jedan od pojmova s kojim se učenici susreću tijekom čitavog srednjoškolskog obrazovanja te da zadatak neće biti poništen.

Primjeri pitanja

1. Koja od sljedećih pjesama pripada ludističkomu pjesništvu?

a) Ubili su ga ciglama Ivana Slamniga

b) Majstore, ugasi svijeću Slavka Mihalića

c) Moj križ svejedno gori Josipa Pupačića

d) Tvrđava koja se ne predaje Jure Kaštelana

2. Zaokruži točno napisanu riječ:

a) eko savjetnik

b) ekosavjetnik

c) eko-savjetnik

d) eko – savjetnik

(Točan je odgovor onaj ponuđen pod slovom b)

3. Iz zadanog konteksta zaključi što znači riječ “lucidno”.

4. Koji pisac piše po uzoru na začinjavce?

(Trebalo je odgovoriti Marko Marulić.)

5. Zaokruži dio teksta koji izgovara Antigona.

(Trebali su prepoznati točan citat među nekoliko ponuđenih).

6. Napiši imperfekt glagola.

7. Tko je od ponuđenih predstavnik rimske književnosti ?

(Trebalo je zaokružiti slovo pred Katulovim imenom)

čitam...