Des Mozges

Mayday! Mayday! Majdak!

Mladi 24-godišnji Katanović u životnom trenutku kad se grlo suši, glas treperi, a želudac stisne, pred kamerama medija, na vrhuncu svog mladog političkog puta, ostao je bez podrške svojih drugova i drugarica.

22:18h
0

Izabran je predsjednik Gradskog vijeća u Križevcima, većinskih 12 od 21 vijećnika dalo je zeleno svjetlo mladom Marku Katanoviću iz SDP-a. On je taj koji će naredne četiri godine upravljati sjednicama, sanjati točke dnevnog reda, boriti se s lukavim formulacijama i povredama poslovnika.

Mario Rajn i njegova nezavisna lista dva su tjedna vodili pregovore oko formiranja stabilne većine, a dijalog koji se vodio, kuloarske informacije, kadrovske križaljke, razna špekuliranja imenima i igru pokvarenog telefona najlakše je raščlaniti egzaktnom matematikom koja se odvila prilikom konstituiranja vijeća.

Uz Rajnovih osam vijećnika svrstao se prilikom današnjeg odabira predsjednika vijeća Marijan Vuković iz HSS-a, Hrvoje Gužvinec iz Mreže i samo dva vijećnika SDP-a, Dejan Pernjak i već spomenuti Katanović.

Da, pamćenje vas nije prevarilo, SDP Križevci osvojio je četiri mandata, tu su još predsjednik gradske organizacije Ivan Majdak i vjerna mu pratiteljica Mihaela Kemenović. Njih dvoje ostali su potpuno nijemi prilikom izglasavanja stranačkog kolege za predsjednika Gradskog vijeća.

Mladi, 24-godišnji Katanović, u životnom trenutku kad se grlo suši, glas treperi, a želudac stisne, pred kamerama medija, na vrhuncu svog mladog političkog puta, ostao je bez podrške svojih drugova i drugarica.

Majdak ne priznaje Katanoviću legitimnu kandidaturu, a mladi SDP-ovac kaže kako ima jednoglasnu podršku gradskog odbora potkrijepljenu s 14 potpisa. U borbi s vjetrenjačama, predsjednik križevačkog SDP-a spori se oko tehnikalija i statutarnih ovlasti, a vidljivo je svima kako nema onu najbitniju podršku – ljude oko sebe.

Otužna scena za križevačke esdepeovce, lokalno-povijesni trenutak i povratak na vlast ostao je u sjeni unutarstranačkih problema. Umjesto da jedinstveni uživaju u pobjedi i naslađuju se pred očima začuđene oporbe, gradska vijećnica pretvorila se u gluhu komoru onog trenutka kada je postavljeno pitanje tko je protiv Katanovićeve kandidature.

Oporba se odlučila za minutu šutnju samodopadno misleći da su ekstra lukavi ako ne dignu crvene palice u zrak. Kemenović je u ruci spremno držala žutu glasačku palicu s natpisom suzdržana, a Majdak se dohvatio mobitela i tipkao Mayday! Mayday! Majdak! tražeći spas od centrale.

Izgledali su zbunjeno, kao da nisu napravili domaću zadaću, jedva čekajući da odzvoni školsko zvono. Poslovnik pri odabiru predsjednika gradskog vijeća poznaje samo termine za ili protiv, biti suzdržan nije bila opcija. Jedan od najglasnijih Hrgovih kritičara, Ivan Majdak, završio je na kraju današnjeg dana na istoj strani s bivšim gradonačelnikom.