Medicinska sestra Vesna Jedvaj radi 25 godina, a licencu joj ne daju

13:49h
0
Vesna Jedvaj za pomoć se obraćala mnogim institucijama, no bez uspjeha // foto: Mirela Ištvanović

Vukovarka Vesna Jedvaj, inače medicinska sestra na Odjelu reumatologije koprivničke Opće bolnice, zbog birokratske zavrzlame proživljava najteže dane svoga života. Njoj, naime, Hrvatska komora medicinskih sestara već osam godina ne želi priznati svjedodžbu medicinske sestre koju je stekla 1987. godine u Novome Sadu, tako da ne može dobiti dozvolu za samostalan rad. Posljedično, na poslu joj prijete otkazom ukoliko ne regulira svoj status.

Uz novosadsku školu, Jedvaj je završila Studij sestrinstva u Bjelovaru // foto: Mirela Ištvanović– Traže da nakon 25 godina radnog staža položim stručni ispit i ponovno budem pripravnica. A ja sam ga položila prije 23 godine – tuži se Jedvaj, koja već 15 godina radi na reumatologiji. Također, završila je i trogodišnji studij Sestrinstva u Bjelovaru. Kaže da sve to nije bilo dovoljno da joj se izda licenca za rad i cijelo je se vrijeme tretira kao osobu s nepotpunom dokumentacijom. Kao razlog se navodi to što je završila smjer pedijatrije, što je u tadašnjim okvirima obrazovnog sustava bivše Jugoslavije bilo uobičajeno, no ne i u Hrvatskoj.

– Istraživala sam i pronašla kako ta njihova tvrdnja ne stoji, i ovdje je svojevremeno postojao taj smjer – kaže Jedvaj te je za cijeli slučaj bila primorana angažirati i odvjetnika.

– Nedavno sam pričala s jednom kolegicom, koja je stekla svjedodžbu u istoj školi kao i ja i rekla mi je kako je normalno dobila licencu i upisana je u Registar. Ohrabrena, upitala sam zašto sam ja iznimka. Tada su nju izbrisali iz Registra, i to me jako rastužilo – kaže, tim više što je sama predsjednica HKMS-a Dragica Šimunec svojevremeno izjavila kako sve medicinske sestre koje imaju dokaze o stručnoj spremi i nalaze se u radnom odnosu, imaju sva prava prema Zakonu.

Zbog svog je problema Vesna kucala na mnoga vrata, no bez uspjeha. Obraćala se i saborskim zastupnicima, Županijskom državnom odvjetništvu, koje joj je odgovorilo kako joj ne može pomoći budući da nije oštećena za više od 30.000 kuna.

– Već sam potrošila oko 100.000 kuna, za što imam i dokaze – kaže, dodajući kako je godišnja školarina na Studiju sestrinstva u Bjelovaru 10.500 kuna, a gdje su ostali troškovi, poput prijevoza i hrane. Probleme sve teže podnosi jer ne vidi izlaz iz svoje teške situacije.

– Da mi priznaju svjedodžbe plaća bi mi vjerojatno bila viša i mogla bih napredovati u poslu, priča Jedvaj, dodajući kako joj to zapravo i nije toliko bitno. Više je boli nepravda i pritisci na poslu, a pomoći niotkud.

Supruga privela policija

Ogorčen zbog cijele situacije, suprug Drago, koji boluje od PTSP-a, u utorak je otišao na njeno radno mjesto. Ondje je izjavio kako mu je život i brak uništen, i kako mu je svejedno ‘digao on u zrak sebe ili bolnicu’. Ravnatelj bolnice je nazvao policiju i Jedvaj je bio priveden zbog narušavanja Javnog reda i mira.

– Bolnica je to shvatila kao prijetnju bombom, no to je bio trenutak očaja. Nikad to ne bi učinio – kaže Vesna Jedvaj.

Obrazloženje slučaja stiglo je iz Komore medicinskih sestara:

Iz Komore medicinskih sestara kažu da je gospođa Jedvaj u Novom Sadu završila obrazovanje za medicinsku sestru pedijatrijskog smjera.

Nakon toga je završila prekvalifikaciju zaakušerku – što znači za primaljsku asistenticu (sukladno našem nazivlju koje proizlazi iz važećih propisa).

Odobrenje za samostalan rad se sukladno propisima može izdati samo medicinskoj sestri općeg smjera.

Sukladno izmjenama Zakona te općih akata HKMS-a gospođi Jedvaj je izdan dokument koji se naziva Potvrdnica te ga je 30. siječnja 2012. gospođa Jedvaj i preuzela.

Gospođa Jedvaj, svjesna svih navedenih činjenica, upisala je i završila višu razinu obrazovanja za medicinsku sestru općeg smjera – stručna prvostupnica (baccalaurea) sestrinstva. Kako bi ishodila odobrenje za samostalan rad dužna je položiti stručni ispit u Ministarstvu zdravlja, kako to propisi i nalažu.