Prosvjed za bolje uvjete

Medicinske sestre zauzele Markov trg i traže veće plaće, Alić: Danas je jedna sestra, sutra neće biti niti jedne

Na 24 trudnice u Petrovoj radi jedna sestra. To je najmanje 48 života za koje ona brine, ali o tome ne smijemo govoriti ni na svojim klinikama, a pogotovo ovdje javno - rekla je Sanda Alić.

14:20h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

U Zagrebu je održan veliki prosvjed medicinskih sestara i tehničara je, a kako prenosi portal N1, na prosvjedu ih je bilo oko 2.000. Prosvjednice i prosvjednici s glavnog zagrebačkog trga došli su na Markov trg, pred Vladu. Traže bolje uvjete, veće plaće.

Podsjetimo, povod prosvjedu je nezadovoljstvo nedavnim parafiranjem dodatka Kolektivnog ugovora, u kojem se plaća povećava 4 posto za iznimnu odgovornost i 3 posto za uvjete rada. Medicinskim sestrama, kako se navodi u priopćenju, to konkretno znači 50 kuna veću plaću. One zahtijevaju povećanje osnovice plaće za 25 posto, vraćanje dodatka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara.

Ovaj prosvjed organizirale su tri medicinske sestre, iz čajne kuhinje – kako su rekle, preko Facebooka. Iza njih ne stoje sindikati. Sanda Alić, jedna od organizatorica prosvjeda, otkrila je za portal N1 koje uvjete će zatražiti od Vlade.

– Tražimo povišicu od 25 posto plaće, dodatke na uvjete rada, i dodatke na godine staža koje su nam uzeli 2014. godine. Zahtjeva ima više, ali ovi su izdvojeni. To ćemo iznijeti na Markovom trgu. Očekujem da nas prime, a sigurno će nas primiti saborski Odbor za zdravstvo. Imamo isplanirano nekoliko koraka unaprijed, a prosvjed je samo prvi – rekla je Alić.

Alić dodaje kako na mnogim odjelima noću radi jedna sestra.

– Na 24 trudnice u Petrovoj radi jedna sestra. To je najmanje 48 života za koje ona brine, ali o tome ne smijemo govoriti ni na svojim klinikama, a pogotovo ovdje javno. Danas jedna sestra, sutra neće biti niti jedne. Neki dan je vlada odobrila Croatia Airlinesu 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja. Gospodine Plenkoviću, što je prioritet ove države, propale kompanije ili zdravlje nacije? Jedna Rumunjska je podigla plaće svojim sestrama u zadnje dvije godine za 50 posto – rekla je na Markovu trgu Sanda Alić.

Ružicu Evačić, glavnu sestru koprivničke bolnice te magistru sestrinstva kontaktirali smo kako bi saznali jesu li među prosvjedarima Koprivničanke i Koprivničanci. Doznali smo kako nema službeno saznanje o odlasku naših medicinara na prosvjed. Naime, s obzirom na to da prosvjed nije organiziran od strane Sindikata, zaposlenici nisu dužni prijaviti idu na njega ili ne.

čitam...
Loading...