Gimnazija Fran Galović

Međunarodna putujuća izložba o holokaustu Roma gostuje u Koprivnici

Cilj projekta Kroz Mirandine oči je potaknuti međukulturalni dijalog te na primjeru holokausta Roma obnoviti podučavanje o europskoj povijesti.

08:48h
0

Međunarodna putujuća izložba Miranda – holokaust Roma u organizaciji finske Kreativne udruge za umjetnost i kulturu DROM i Gimnazije Fran Galović otvoriti će se u petak, 9. 2. 2018. godine u 13.30 sati u velikom predvorju Gimnazije Fran Galović u Koprivnica.

Pozdravne će riječi na otvaranju uputiti Vjekoslav Robotić, ravnatelj Gimnazije Fran Galović  i Antonio Grgić, gradski vijećnik Grada Koprivnice.

Cilj projekta Kroz Mirandine oči je potaknuti međukulturalni dijalog te na primjeru holokausta Roma obnoviti podučavanje o europskoj povijesti. Miranda predstavlja Anu Frank Roma, kao i nov te inovativni način postavljanja izložbi koji je ujedno i međunarodni brand.

Projekt je privukao veliku pozornost djelomično i zbog činjenice da je riječ o prvoj izložbi o holokaustu Roma čiji su autori sami Romi. Tijekom projekta izložba će obići 19 država te će se postaviti u ustanovama različitih profila.

Osim Finske, Estonije, Latvije i Hrvatske, izložbu će, tako, tijekom 2017. i 2018. godine ugostiti Albanija, Argentina, Belgija, Češka, Danska, Francuska, Island, Mađarska, Norveška, Njemačka, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina te Velika Britanija.

Izložba će svoj vrhunac doživjeti u proljeće 2018. godine kada će biti postavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu.