Međunarodni susret umjetnika “Antonio Gotovac Lauer“ u subotu u Štaglincu

20:51h
0
Lee Wen na performansu u Štaglincu

Umjetnička organizacija Moja zemlja Štaglinec ove godine organizira projekt pod nazivom „Ljubav u Štaglincu”, pod kojim se podrazumijeva velika zajednička performans scena umjetnika, kao rezultat svih sinergija koje su se tijekom godina u Štaglincu dogodile.

Međunarodni susret umjetnika Antonio Gotovac Lauer, performans festival, će se održati u subotu 28. lipnja s početkom u 18 sati.

Za tu će priliku Vlasta Delimar napraviti zrcalnu instalaciju na frontalnoj površini užarske radionice, koju će mozaično obložiti komadima ogledala. Ovakva simbolična zrcalna površina bit će ujedno odraz uzajamne svijesti svih umjetnika te spoznaja i značaj stvaralačkog uma koji je kroz Štaglinec doživio visoki stupanj duhovne očišćenosti, a što su najsnažnije pokazali umjetnici iz Azije 2013. donijevši sa sobom svoju kulturu i iskustva.

– Ta će zrcalna površina biti pokazatelj svih preobrazbi koje su se dogodile kao simbol mnogih znanja i mudrosti umjetnika koji su dolazili iz svojih dalekih destinacija. Svaki umjetnik ostavio je iza sebe neizbrisiv trag na tlu imanja u Štaglincu – ističe umjetnica Vlasta Delimar.

Pozvani umjetnici će uz zrcalnu instalaciju izvesti svoje performanse kao glazbeni performans Franca Purga s njegovim heavy metal bendomVoodo Mule, koji dolaze iz Londona i Slovenije, mlade umjetnice Mila Panić, Saša Tatić i Selma Selman dolaze iz Banja Luke, također mlada umjetnica Nikolina Butorac iz Zagreba, naš stalni gost performer Pino Ivančić iz Pule, domaći umjetnici Vlatko Vincek i Marijan Molnar te domaćini Milan Božić i Vlasta Delimar. Tu su još suradnice Petra Hundić i Dolina Martek Delimar, koje su zaslužne za izvedbu zrcalne instalacije.

– Osim toga dirljiva je spoznaja da su mještani sela Štaglinec, koje se ne razlikuje od drugih sela, prepoznali vrijednost djelovanja umjetničke organizacije Moja zemlja, s koncepcijom „zemlja kao umjetnost” i s punim povjerenjem prihvatili suradnju. Iako još u potpunosti ne razumiju ovu problematiku, intuitivno sudjeluju jer osjećaju da čine nešto dobro. Vrlo je impresivno njihovo prihvaćanje ovakve nekonvencionalne prezentacije umjetničkog rada – istaknula je Delimar.

Detalj iz ŠtaglincaDjelovanje umjetničke organizacije; inovacija u kulturnom stvaralaštvu

Umjetnička organizacija „Moja zemlja, Štaglinec” je neprofitna organizacija koju je 2005. Pokrenula, a 2006. g. registrirala multimedijalna umjetnica Vlasta Delimar u suradnji s Milanom Božićem (dragovoljac Domovinskog rata), Marijanom Špoljarom (povjesničar umjetnosti) i Galerijom S iz Koprivnice.

Danas umjetnička organizacija surađuje s Muzejom grada Koprivnice, a povremeno i s Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba.

Umjetnička organizacija „Moja zemlja” locirana je na posjedu Vlaste Delimar koji se sastoji od 2.232 kvadrata, na kojem postoji zapuštena radionica gdje je Ivan Delimar obavljao užarsku djelatnost. Posjed se nalazi na početku sela Štaglinec istočno pokraj Koprivnice.

Prva akcija bila je upoznavanje javnosti s koncepcijom i budućim radom umjetničke organizacije, uz skupne manifestacije, na samoj zemlji Vlasta Delimar i Milan Božić kontinuirano rade svoje projekte a povremeno im se pridružuju i drugi umjetnici.

Cilj umjetničke organizacije je da djeluje samostalno i ostvaruje svoj umjetnički program neopterećeno od moći institucija galerija i muzeja.

Umjetnička organizacija „Moja zemlja” ima potporu mještana sela Štaglinec i surađuje s Mjesnom zajednicom Štaglinec, te veliku podršku samog Grada Koprivnica.

– Kroz osam godina organizirali smo susrete umjetnika u obliku druženja i rada na vlastitom posjedu inspirirani postojećom zatečenom energijom užarstva i prirode, a kroz komunikaciju s lokalnim stanovništvom, što je naročito interesiralo goste umjetnike iz inozemnih zemalja – naglasila je Delimar.

Projekt umjetničke organizacije „Moja zemlja” s koncepcijom „zemlja” kroz kontekst umjetnosti nije banalan povratak zemlji već duboko promišljen, filozofski odnos i stav prema svim mogućnostima koje kroz „zemlju” i umjetnost možemo dobiti. Važno je naglasiti da je jedan od ciljeva organizacije kreativni te interdisciplinarni pristup kojim se nastoje ostvariti odgovorne društvene promjene kroz umjetnost kao novim modelom za kulturnu integraciju, gdje se umjetnost nameće kao važan faktor za odgovornu društvenu preobrazbu.

– Iskustvo koje smo kroz devet godina imali, umjetnici kroz svoje umjetničko djelovanje a publika kroz dobiveno od umjetnika, pokazalo nam je da smo uspjeli napraviti atmosferu s vrlo visokom duhovnom razinom i sviješću o htijenju same problematike projekta. Vrlo brzo došlo je do spoznaje da je „zemlja” nešto što ne treba ponovno kreirati, izmisliti – kaže umjetnica, dodajući kako ih naročito veseli što svojim projektom uspijevaju ubrzati razvijanje i unapređivanje dijaloga između osoba različitih kulturnih, političkih i vjerskih pozadina.