Druga strana priče

Mihaelu Štrkalju, čovjeku bez mrlje u karijeri, izrečena drastična kazna, a s kojom nije na čisto ni sudac Dergez koji ga je prijavio

Kaže kako mu je jučerašnja kazna bila ujedno i najgori mogući poklon za rođendan.

18:30h
0
Nk Lipa - Nk Prugovec
Mihael Štrkalj (lijevo) // Foto: Ivan Brkić

Sada već svima poznata priča dobila je svoju završnu točku ili je to možda samo početak.

Kako stoji u službenom glasniku, zbog preskakanja zaštitne ograde i pokušaja fizičkog napada na suca Marka Dergeza na završetku utakmice NK Osvit i NK Lipa, Mihael Štrkalj isprva je suspendiran, a sada se zna i kolika je kazna.

Naime, epilog cijele situacije je zabrana obavljanja svih funkcija u nogometu u vremenskom trajanju od devet mjeseci, stoji u ovotjednom glasniku županijskog nogometnog saveza, koji je izašao jučer.

Mihael Štrkalj, predsjednik, igrač i kapetan NK Lipe iz Hlebina osvrnuo se na spomenuti događaj te je rekao kako je sve počelo s navodnim grubim startom igrača Lipe Matea Ritoše na Jozi Paradžiku, koji je igrač Osvita.

– Sudac Dergez u ruci je imao žuti karton, no na sveopću reakciju domaćih igrača i publike odlučio je podići crveni. Svoju je odluku tada mogao promijeniti, ali nije. Ironično je da je Paradžik nastavio igrati te je potom i zabio gol. Nije mu bila slomljena noga, a na toj je osnovi Ritoša zaradio crveni karton – ispričao je Štrkalj.

Mihael Štrkalj, predsjednik i igrač NK Lipa Hlebine // foto: Mario Kiš

Sudac Marko Dergez priznao je kako je istina da je na prvu pomislio da treba podići žuti karton, no ustanovilo se da se radilo o grubljem startu u predjelu iznad gležnja što znači da postoji mogućnost ozlijede, a to je, kako kaže, po svim pravilima za kaznu crvenog kartona.

Štrkalj pak govori da to nije prva utakmica u kojoj je sudac Dergez namjerno oštetio njihov klub. Kao primjer je naveo nedavnu utakmicu s Drnjem gdje se Dergez, kako kaže, nekorektno odnosio prema igračima Lipe.

– Ne vidim razlog zbog kojega nas namjerno želi oštetiti i zašto se stvorio jaz među nama – konstatirao je Štrkalj.

Međutim, tu priča ne staje. Na odluku suca vratar NK Lipe Tomislav Gregl kažnjen je crvenim kartom jer je, naglašava Štrkalj, nesvjesno i burno reagirao na već spomenuti karton Ritoše te su tako bili dvostruko kažnjeni.

– Bio sam frustriran, tijek utakmice razvio se u korist domaćina, a na kraju i rezultat, a sve zbog nekorektnog suđenja – rekao je Štrkalj.

Glavni sudac dotične utakmice, Marko Dergez, rekao nam je kako smatra da je po pitanju ponašanja vratara NK Lipe Tomislava Gregla kazna crvenog kartona za njega preblaga.

Nk Tomislav D - Nk Tomislav SiZ
Marko Dergez // Foto: Ivan Brkić

– Gregl me odgurivao za vrijeme utakmice te je nogom udario suparničkog igrača što smo kasnije vidjeli na snimci, a nismo primijetili u tom trenutku, a za takvo je nesportsko ponašanje preblago kažnjen – konstatirao je Dergez.

Za vrijeme utakmice Štrkalj je bio u publici zbog tri žuta kartona, kaže kako nije imao ulogu igrača te je platio kartu. Naglašava da u svojoj 15 godina dugoj karijeri nikada nije bio kažnjen crvenim kartonom, nije ulazio u sukobe i pokušao biti korektan prema svima, a posebno prema sucima.

– Emocije su odradile svoje. Priznajem da sam preskočio ogradu kad je utakmica završila, no ni u jednom trenutku nisam imao namjeru fizički nasrtati na suca. Od njega sam bio udaljen dva metra. Nesmotreno sam reagirao skočivši, ali je glas razuma prevladao – objasnio je.

Istaknuo je da je nakon toga ušao sa svojom ekipom u svlačionicu te da je tu priči kraj.

– Danas hladne glave priznajem da sam preburno reagirao, pogriješio sam. I sudac Dergez je pogriješio pa konstatiram da je ljudski griješiti. Nemam više ljutnje prema njemu. Žao mi je što sam preskočio ogradu i time uzburkao i ovako euforičnu situaciju – izjavio je Štrkalj.

Sudac Marko Degrez ostao je pri svojem stajalištu te čvrsto stoji iza njega rekavši kako su njegove odluke na ključnoj utakmici potvrđene od stručnih osoba.

– Pogriješio nisam, a reakcija Mihaela Štrkalja nije opravdana. Ne znam što bi se dogodilo da je došao do mene kada je preskočio ogradu, međutim do fizičkog kontakta nije došlo, nije me ni udario ni odgurnuo – odlučno je rekao Dergez.

Sudac je prezentirao i svoj stav na određenu kaznu Štrkalju rekavši da bi realna kazna bila šest mjeseci, no istom nije iznenađen.

Oglasio se i tajnik kluba Matija Kolarek koji nam je rekao da je Štrkalj dobar, fer i uzoran igrač koji do sad nema ni jednu mrlju u nogometnoj karijeri.

– Oni koji poznaju Mihaela znaju da uvijek daje 120% od sebe kako na terenu, tako i izvan njega. Deset godina časno obnaša dužnost predsjednika Lipe. Malo tko zna da je donedavno odrađivao i poslove oružara, prvi je dolazio na igralište, a zadnji izlazio. Klinci ga obožavaju te se natječu tko će od njih biti brz kao on. Ne opravdavamo njegovo djelo, no kazna je prevelika i na nju ćemo se žaliti – najavio je Kolarek.

Na kaznu zabrane igranja i obavljanja svih dužnosti od devet mjeseci Mihael Štrkalj rekao nam je da je u najmanju ruku šokiran. Kaže kako mu je jučerašnja kazna bila ujedno i najgori mogući poklon za rođendan.

– Nikada nisam kažnjavan i ne sukobljavam se. Najviše mi je žao što neću igrati, pomoći klubu jer moj smisao života oduvijek je bio nogomet. Utakmica je moj život, a sada vodim onu pravu, životnu – razočarano je rekao Štrkalj.

Nk Lipa - Nk GOŠK
Foto: Ivan Brkić

Predsjednik Lipe Mihael Štrkalj posebno je htio naglasiti kako su sada kao klub napokon pokazali da se mogu boriti s najboljim klubovima i stekli poštovanje te da ne bi želio da zbog njega to izgube.

Ispričavam se svojoj ekipi, svojem klubu i klubu domaćina. Isprike i nogometnom savezu zbog neugodnosti koje imaju oni, a i mi kao klub, a naposljetku i ja. Mediji su se raspisali, ljudi su me zaustavljali i ispitivali kao da sam počinio zločin. Jako me to smetalo i stvaralo probleme i privatno i poslovno – požalio se Štrkalj.

Potvrdio je kako se ima namjeru žaliti na odluku saveza te se nada da će je drugostupanjska komisija uvažiti. Svojim je suigračima pak poručio da im želi uspješnu započetu polusezonu.

– Poručio bi svim navijačima, igračima, simpatizerima i predstavnicima klubova da i dalje srčano i euforično igraju i navijaju jer tu smo da stvaramo prijateljstva, a držim do toga da sudačku odluku treba poštivati bez obzira smatramo li da je ona korektna ili ne. Svjestan sam da je teško biti sudac, a pogotovo zadovoljiti obje strane. Ja ću uvijek biti tu za svoju ekipu, podržavati ću ih bezuvjetno kao i uvijek do sada. Ništa se ne mijenja osim što moje noge očito još neko vrijeme neće trčati po travnjaku – zaključio je Štrkalj.