Svjetski dan socijalnog rada

Milivoj Androlić: Centar Svitanje je perjanica inovacija u socijalnom radu, važno je da savjetujemo obitelji, a ne da ih kažnjavamo

Svrha je uvijek podrška obitelji tako da se spriječi izdvajanje djeteta. Usluge Svitanja nam jako puno znače s obzirom da radimo savjetodavno i kapaciteti Centra ponekad nisu dovoljni, rekla je Kristina Frtalić.

18:30h
0
Foto: Matija Gudlin

Povodom Svjetskog dana socijalnog rada u koprivničkom Centru Svitanje okupili su se predstavnici centara za socijalnu skrb Koprivnica, Križevci, Đurđevac i Ludbreg te stručni radnici Centra Svitanje.

Na stručnom skupu pod nazivom Razvoj usluga u zajednici za djecu bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi” razgovarali su o tome kako unaprijediti usluge centara za socijalnu skrb i što više olakšati život njihovim korisnicima.

– Danas je za nas koji se bavimo socijalnim radom svečan dan. Posvećen je radu u zajednici, njenom razvoju i održivosti. Zato smo danas ovdje okupili najvažnije sudionike našega rada, a cilj sastanka je preispitati naš dosadašnji rad, vidjeti mogućnosti napretka i bolje prakse – pojasnio nam je ravnatelj Centra Svitanje Milivoj Androlić.

Foto: Matija Gudlin

Centar Svitanje aktivan je u pružanju usluga potrebitim obiteljima i suradnji s Centrima za socijalnu skrb. Tema skupa bila je razvoj djelatnosti tako da je nam je predstavio i nove usluge Centra Svitanje, koje su ujedno i nove na razini cijele Hrvatske.

– Mi smo perjanica reforme na tom području u Hrvatskoj. U tri godine koliko intenzivnije radimo na razvijanju inovacija napravili smo znatan iskorak u području rada s biološkim obiteljima kroz uslugu poludnevnog boravka za djecu, što je preventivnog karaktera kako ne bi došlo do izdvajanja djeteta iz obitelji. Imamo i uslugu savjetovanja i pomaganja biološkim obiteljima koja je također vrlo važna za šire područje cijele županije i područja oko Ludbrega, a funkcionira kroz terenski rad i posjet obiteljima kojima je to potrebno. Također i nadopunjujemo rad Centara za socijalnu skrb, radimo zajedno i s udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima i pružamo jednu novu vrijednost unutar socijalnog rada – rekao je Androlić.

Naglasio je da je ključan rad s roditeljima jer su oni ključ stabilnosti u obiteljima, a fokusiranje na rad s cijelim obiteljima, umjesto na rad isključivo s djecom, daje vrlo dobre rezultate. Naravno, kako kaže, idealnih situacija nema.

Kristina Frtalić // Foto: Matija Gudlin

– Sve te obitelji su dogovorno ovdje, to nije mjera koju korisnik mora izvršiti. Svaki roditelj se najprije mora izjasniti u svom Centru za socijalnu skrb želi li je primati ili ne, to je dobrovoljan princip. U pravilu su usluge dobro prihvaćene, iako se pojedinačne reakcije obitelji uvijek mogu razlikovati, no važno nam je da je to još jedna u nizu usluga kojom se sprječava izdvajanje djece iz njihovih matičnih obitelji – smatra Androlić.

Jedna od gošći na skupu bila je i ravnateljica križevačkog Centra za socijalnu skrb, Kristina Frtalić. Ona dijeli mišljenje s ravnateljem Svitanja da su socijalni radnici ovdje da savjetuju, a ne kažnjavaju.

– Svrha je uvijek podrška obitelji tako da se spriječi izdvajanje djeteta. Usluge Svitanja nam jako puno znače s obzirom da radimo savjetodavno i kapaciteti Centra ponekad nisu dovoljni. Usluga savjetovanja je već prepoznata u zajednici, a želja nam je i da proširimo mrežu usluga na sve sredine, pa tako i uslugu poludnevnog boravka. Vrlo je važno da se uloga Centra za socijalnu skrb percipira tako da smo tu da podržavamo, a ne sankcioniramo, što nažalost zna biti česta slika u javnosti – zaključila je Kristina Frtalić.