Knjižnica Fran Galović u 2017.

Miljenik Podravaca s dvije knjige najčitaniji u prošloj godini, učili smo o ljubavi od ljubavologa, a evo što smo još najviše uzimali s polica

Odrasle ljubitelje hrvatske književnosti najviše je zanimao Kristian Novak, dobitnik ovogodišnjeg Galovića, koji je sa svoja dva hvaljena i nagrađivana romana, 'Ciganin, ali najljepši' i 'Črna mati zemla', zasjeo na prva dva mjesta najčitanije domaće literature.

08:00h
0
Foto: Matija Gudlin

Koprivnička knjižnica Fran Galović trenutno je u velikoj reviziji i pravo je vrijeme i za rezime najčitanijih knjiga u prošloj godini.


Odrasle ljubitelje hrvatske književnosti najviše je zanimao Kristian Novak, dobitnik ovogodišnjeg Galovića, koji je sa svoja dva hvaljena i nagrađivana romana, ‘Ciganin, ali najljepši’ i ‘Črna mati zemla’, zasjeo na prva dva mjesta najčitanije domaće literature. Osim Novaka, čitatelji i na ostatku liste vole romane. Slijedi ga hiperproduktivni i ništa manje omiljeni Miro Gavran s ‘Nekoliko ptica i jedno nebo’, Slavenka Drakulić i njena ‘Mileva Einstein, teorija tuge’ te Slobodan Šnajder i još uvijek očito popularan, dvije godine star roman ‘Doba mjedi’.

U svjetskoj književnosti dominirao je napeti triler, svjetski hit Paule Hawkins ‘Djevojka u vlaku’. Tvorac bestselera, Francuz Guillame Musso, ugurao se na drugo mjesto ‘Djevojkom od papira’. Roman pun kršćanskih motiva, ‘Koliba’ Williama Younga, iz nekog razloga ne posustaje i na trećem je mjestu, iako već ima deset godina od njegovog izdavanja kod nas. Tome je zasigurno pridonio i film koji je po knjizi snimljen ove godine. Romansa ‘Baršunasto obećanje’ Jude Deveraux četvrta je najčitanija knjiga, a top 5 zaključuje ‘Djevojka smeđih očiju’ Lise Kleypas, dio njenog popularnog serijala o obitelji Travi.

Knjižnica Fran Galović - Bruno Šimleša
Bruno Šimleša rado je viđen i čitan // Foto: Knjižnica Fran Galović

Korisnici knjižnice vole i stručno-popularnu literaturu, a prošle godine najviše čestog gosta knjižnice i rivala Lidije Bačić, Bruna Šimlešu i njegovu već vremešnu knjigu ‘Ljubavologija’. Mitovi o arhetipu divlje žene tema su knjige Žene koje trče s vukovimaClarisse Pinkole Estes, koja je zauzela drugo mjesto, a new age autor Eckhart Tolle iznimno je popularan svojom ‘Moći sadašnjeg trenutka’. Zadnja dva mjesta u top 5 drže kuharice i priručnici za prehranu, ‘Prva hrvatsja LCHF kuharica’ Anite Šupe i ‘Alkalna prehrana’ Stephana Domeniga.

Mališani su prošle godine obožavali slikovnicu Petra govori ružne riječi’ Aline de Petigny, iz koje sigurno nisu naučili niti jednu ružnu riječ. Vječna Sanja Pilić bila je i prošle godine vrlo omiljena knjigom ‘Maša i gosti’. Treći je megapopularni ‘Gregov dnevnik’ Jeffa Kinneya, a četvrta najčitanijka dječja knjiga bile su pustolovine ‘Groznog Grge’ iz pera Francesce Simon. ‘Dnevnik Pauline P.’ Sanje Polak ne gubi na privlačnosti, a mališani ga i dalje čitaju, godinama nakon prvog izdanja.

čitam...