Miljenko Flajs prvi kandidat za red đakonata

14:39h
0
Miljenko Flajs

Miljenko Flajs, vjeroučitelj u Gimnaziji Fran Galović i koprivničkoj Župi sv. Nikole, imenovan je prvim kandidatom za sveti red đakonata u Varaždinskoj biskupiji. Flajsa je kao kandidata za trajnog đakona primio varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak tijekom sinoćnje mise, koja je u varaždinskoj katedrali održana u nazočnosti svih svećenika biskupije.

Crkva u red đakonata prima oženjene muškarce koji nakon potrebne obuke aktivno rade u pastoralu te imaju velike ovlasti. Mogu, naime, dijeliti sve sakramente osim bolesničkog pomazanja i ispovijedi, te ne mogu služiti misu. Posebno je značajno što će prvi đakon u biskupiji biti upravo iz Koprivnice.

– Smatram ovo jednom izvrsnom poveznicom između Crkve kao zajednice i zaređenih službenika Crkve, te ću dati sve od sebe da ta poveznica dobro funkcionira – rekao je Miljenko Flajs.

Za đakona bi Flajs mogao biti zaređen za najmanje šest mjeseci, a tada će morati odlučiti hoće li se kao aktivni pripadnik crkve povući iz političkog života. Trenutno, kao član HSS-a, obnaša dužnost koprivničkog gradskog vijećnika.

– Razgovarao sam s biskupom već o tome. Kanonski zakonik dopušta trajnim đakonima ili oženjenim đakonima da se bave i budu uključeni u društveni život, osim ako mjesni biskup drugačije ne odluči. Dakle, kada dođe vrijeme, ja ću o tome ozbiljno s biskupom porazgovarati i odluka će u tom smjeru biti i donesena – objasnio je Flajs.

Izvor: Radio Koprivnica