Mimica iz Podravke poručio: “Nije dobro govoriti o ratovima pa tako ni o trgovinskom”

13:22h
0
120324-mimica

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, Neven Mimica, danas je iz Koprivnice poručio kako nema razloga za zaoštravanjem bilateralnih trgovačkih odnosa Hrvatske i BiH. 

U Podravki su se predstavnici hrvatske prehrambene industrije sastali sa potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Nevenom Mimicom. Tema razgovora bila je skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju i izlazak iz CEFTA-e te koraci koji se moraju poduzeti da bi prehrambena industrija spremno dočekala taj trenutak. Kako je objasnio predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić, problematika se tiče dostupnosti proizvoda hrvatske prehrambene industrije na inozemnim tržištima zemalja CEFTA-e.


120324-mimica2Europska unija pregovara o hrvatskim interesima

“Sastali smo se radi toga da zajednički pokušamo doći do načina na koji prevladati problem koji će se javiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. kada će Hrvatska morati napustiti preferencijalni, praktički slobodni režim izvoza u zemlje CEFTA-e: Srbiju, Bih, Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo, Moldaviju.”, rekao je Mimica. Potpredsjednik Vlade, glavni pregovarač sa Europskom komisijom, objašnjava kako će se sa Europskom komisijom dogovarati izmjene postojećih trgovinskih režima sa svakom od zemalja CEFTA-e. Od EU se traži da se hrvatski izvozni interes ugradi u trgovinski režim Europske unije; Hrvatska će tako u sljedeća dva tjedna Europskoj komisiji dostaviti prijedlog kako bi taj režim trebao izgledati.

“Ovo nije stvar bilateralnih trgovinskih odnosa između Hrvatske i svake od zemalja CEFTA-e nego se radi o tome da Europska unija na sebe preuzima dogovore i pregovore o hrvatskim izvoznim interesima kao interesima buduće članice Europske unije.”, rekao je Mimica. Odbacio je mogućnost trgovinskog rata s BiH, o kojem je govorio ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija. “Govoriti o ratovima na ovim područjima nakon svega što se dogodilo nije dobro pa tako ni o trgovinskom ratu. Pogotovo u situaciji kad nema nikakvog razloga da se govori o zaoštravanju bilateralnih hrvatsko-bosanskohercegovačkih trgovinskih odnosa.”, komentirao je Lagumdžijinu izjavu Mimica. Najavio je i potporu Hrvatske susjednoj zemlji da se prilagodi uvjetima trgovine sa EU.

120423-mimica3Mogućnost gubitka radnih mjesta

Zvonimir Mršić komentirao je eventualnu situaciju u kojoj se ne ispregovaraju najpovoljniji uvjeti trgovine za hrvatsku prehrambenu industriju: “Naši proizvodi bi bili značajno nedostupniji, pogotovo neke vrste poput prerađevina mesa i došla bi u pitanje isplativost trgovine na tržištu, primjerice, BiH.” To bi značilo da bi Podravka trebala izmjestiti dio proizvodnje u neku od zemalja CEFTA-e ili prestati prodavati na tom tržištu, što bi za posljedicu imalo gašenje radnih mjesta. No, naglasio je kako vjeruje da se to neće desiti.

Napomenimo i kako su radnici Bilokalnika došli pred Podravku u nadi da će ih potpredsjednik Vlade saslušati. Zamolili su ga da njihove probleme prenese premijeru Milanoviću i predsjedniku Josipoviću. Mimica je rekao kako mu je izuzetno žao zbog takve situacije; smatra kako bi Vladi bilo najlakše reći da je riječ o privatnom poslodavcu i da se problem riješi s vlasnikom, ali da ova Vlada tako ne postupa. 

čitam...