apel

Ministar Beroš: Svaka temperatura, svaki kašalj, curenje nosa može biti znak na Covid-19. Čuvajte zdravlje nacije!

Riječ je tada pripala Vesni Bedeković, ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na čija leđa pada veliki teret oko situacije sa staračkim domovima.

15:00h
0
Vili Beroš, Ministar zdravstva // Screenshot index.hr
Vili Beroš, Ministar zdravstva // Screenshot index.hr

Jučer je u splitskom Domu za starije i nemoćne otkriveno deset pozitivnih osoba na Covid-19, što je diglo veliku buru u državi baš zato jer su starački domovi posebno bolna točka s obzirom da koronavirus najteže pogađa osobe starije životne populacije s ranijim zdravstvenim problemima. Ostali korisnici su stavljeni u izolaciju i pod poseban nadzor.

Krunoslav Capak na današnjoj presici otkrio je kako je izvješće o situaciji u Splitu napisano i predano ministru zdravstva, Viliju Berošu. On je ustvrdio kako je izvješće primio nekoliko trenutaka prije presice na kojoj upravo govori, a nakon toga će izvješće detaljno proučiti.

Pojavile su se informacije kako su iz splitskog staračkog doma pokušali kontaktirati tamošnjeg epidemiologa, što je ministar Beroš demantirao i rekao kako to nije utvrđeno.

Nitko iz doma, ni osoblje ni liječnica, nisu kontaktirali navedenu instituciju, prema informacijama koje imam – rekao je Beroš pa prokomentirao situaciju u zagrebačkoj psihološkoj bolnici za djecu.

– Znamo da je četvero zdravstvenih djelatnika iz navedenih institucija pozitivno. 34 djelatnika bili su u kontaktima i prema njima je određena mjera samoizolacije, kao i prema dva bolesnika. Ostali su premješteni u bolnicu na Jankomiru. Određeni korisnici usluga otišli su na kućno liječenje, a to su oni za koje smo sigurni da nisu bili kontaktu sa zaraženima – izjavio je Beroš.

Riječ je tada pripala Vesni Bedeković, ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na čija leđa pada veliki teret oko situacije sa staračkim domovima.

– Kad je u pitanju skrb o starijima i nemoćnima u domovima i praćenje epidemiološke situacije, minstarstvo je od početka epidemije izdalo čitav niz preporuka, ono što je bilo ključno bila je preporuka izdana 27. veljače, a radi se o zabrani posjeta u domove za starije i nemoćne. Jedna od važnijih preporuka, izdana 13. ožujka, odnosila se na zabranu posjeta i zabranu kretanja korisnika domova, dakle ne izvan prostora doma – kazala je Bedeković.

Tada se za govornicu vratio ministar Beroš i pružio podršku kolegici ministrici.

– Svjedočite tome da je Stožer civilne zaštite poduzeo niz aktivnosti i utemeljio detaljne upute za postupanje u staračkim domovima. One su detaljne i obuhvaćaju čitav niz postupanja. Svaka temperatura, svaki simptom respiratorne bolesti, kašalj, curenje nosa može biti znak na Covid-19. Čuvajmo zdravlje nacije!

 

 

čitam...