OBRAZOVANJE U DOBA KORONE

Ministar Fuchs objavio tko će u školu, a tko na nastavu od kuće: Za neke učenike idu i pojačane epidemiološke mjere

Prvo polugodište započelo je 7. rujna, a drugo će započeti 18. siječnja.

14:09h
0
Radovan Fuchs // RTL Screenshot

U vremenu pandemije, pitanje škole muči roditelje i đake i više nego uobičajeno. Prvo polugodište započelo je 7. rujna, a drugo će započeti 18. siječnja. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs sastao je s s premijerom Andrejom Plenkovićem i predstavnicima stožera civilne zaštite i dogovorio detalje nastave u novom polugodištu, piše RTL.


– Na Nacionalnom stožeru smo iskomunicirali smjernice za početak nastave. Generalni stav je da nastava za učenike do 4. razreda počinje licem u lice, dakle oni idu u školu. Jednako tako i učenici 4. razreda srednjih škola iz potreba bolje pripreme Državne mature koja se provodi na cijelom teritoriju Hrvatske provodi u isto vrijeme, kako ne bi bilo hendikepiranih u smislu stjecanja znanja – rekao je Fuchs.

Bit će pojačane epidemiološke mjere za učenike koji završavaju srednju školu.

– To znači da će se moći održati veća distanca između učenika i s time mislimo da smo itekako smanjili moguće širenje epidemije i da početkom polugodišta nećemo narušiti optimističke trendove u incidenciji novozaraženih – izjavio je ministar.

Komentirao je kako su brojke novozaraženih za sada dobre i ako se nastave, uz mjere cijepljenja, vjeruje kako će ubrzo svi učenici ponovo biti u školama. No,
zbog pažljivog pristupa trenutno idu s ovakvom koncepcijom nastave.

Što se tiče Sisačko-moslavačke županije, Fuchs je rekao da bi bilo loše da se djeci pruži psihološka pomoć i da još razgovaraju je li moguće do kraja ispoštovati planiranu varijantu ili će u nekim školama biti potrebno osigurati i odgodu početka nastave.

– To u prvom redu ovisi o informacijama koje ćemo dobiti od osnivača – kaže Fuchs.

U školama te županije koje nisu zahvaćene katastrofom nema razloga da škola ne krene kao i u drugim krajevima Hrvatske, kaže ministar.

– Ne bi bilo dobro da se nastavi s komuniciranjem prema van da su djeca nekakvi superširitelji. Ne treba dodatno gurati na njihova mala pleća nekakav osjećaj krivice – kaže Fuchs.

Za učenike koji imaju problem s internetom, ministar je najavio da će biti osigurane SIM kartice. Nešto više od tisuću učenika s područja Petrinje i Siska napustilo je to područje, otkrio je Fuchs.

Za sve studente i učenike koji dolaze s potresom zahvaćenih područja, preuzet će Ministarstvo sve troškove participacije za smještaj.

– Sveučilišta neka razmisle o tome da studente s ovih područja oslobode kompletno plaćanja. Gotovo sva su odgovorila i mislim da će se svi odreći toga –  rekao je Fuchs.

Ministar je jučer razgovarao s svim županima i sve županije će krenuti s nastavom 18. siječnja. 

čitam...