Moguća opterećenja za proračun

Ministar Horvat najavio još mjera i olakšica: Shvatite da Hrvatska nije bogata Njemačka

Najavio je i da će javni sektor morati istrpjeti smanjenja, a ministri rezanja u svojim resorima.

08:42h
0
Foto: Ivan Balija
Darko Horvat // Foto: Ivan Balija

Ministar gospodarstva Darko Horvat ujutro je gostovao na Hrvatskom radiju gdje je komentirao mjere za pomoć gospodarstva koje su jučer predstavljene.

Pritom je najavio i još jedan set mjera, s kojim one također neće stati.

– Otvaramo nove kreditne linije u kojima će poslovne banke i Hrvatska banka za obnovu i razvitak podijeliti rizik – rekao je Horvat.

Upozorio je da ako ovakva situacija potraje, hrvatski proračun neće izdržati takva opterećenja.

– Spremni smo naći dodatnu aktivnost unutar europskih institucija. Zaduženja su da spasimo radnika i obrtnika, ali ako ovo potraje, proračun to neće moći iznijeti bez dodatnih zaduživanja. Shvatite da Hrvatska nije bogata Njemačka pa je nemoguće kopirati njihov model – izjavio je ministar.

Najavio je i da će javni sektor morati istrpjeti smanjenja, a ministri rezanja u svojim resorima.

Podsjetimo, jučer je predstavljen drugi set mjera za gospodarstvo koje bi trebale biti usvojene danas u Vladi. Među mjerama je i korigiranje minimalca s 3250 kuna na 4000 kuna neto, za što će država plaćati i doprinose. Još jedna mjera ide prema poduzećima kojima je rad znatno otežan ili onemogućen. Oni će biti oslobođeni poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj. Riječ je o porezima na dobit, dohodak i doprinose. Oni koji su imali pad prihoda od 20 do 50 posto kao i dosad imaju pravo na odgodu plaćanja i mogućnost da ih otplate na 24 mjeseca bez kamata.

Više pročitajte OVDJE.

čitam...