SVI SU PREZADOVOLJNI

Ministar Horvat Županijskoj upravi darovao devastirano željezničko konačište za potrebe novog Učeničkog doma

Kroz desetak dana će se dovršiti i preostali koraci u imovinskom-pravnoj proceduri nakon čega ćemo pripremiti i prezentaciju projekta uz svečano potpisivanje ugovora, istaknuo je župan Koren.

13:41h
0
Foto: Ivan Balija

Punih 15 godina prošlo je otkako je u Koprivnici održana sjednica na kojoj je Vlada Ive Sanadera odlučila za jednu kunu Gradu Koprivnici predati na upravljanje zgradu željezničkog konačišta u koprivničkoj Kolodvorskoj ulici. Točno 15 godina kasnije, plan da se ova zgrada preuredi u učenički dom, još je uvijek mrtvo slovo na papiru.

Novi pomak u priči dogodio se danas.

U prostorijama Županijske uprave održan je radni sastanak s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom koji je tom prilikom uručio Odluku o darovanju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhu rekonstrukcije i nadogradnje Učeničkog doma u Koprivnici.

Ministra Horvata i suradnike dočekali su župan Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem, saborski zastupnik Darko Sobota, koprivnički gradonačelnik, ujedno i saborski zastupnik Mišel Jakšić te resorni pročelnici županijskih upravnih tijela.

Župan je uvodno zahvalio ministru Horvatu i angažmanu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kako bi se krenulo u realizaciju iznimno važnog projekta gradnje Učeničkog doma koji će uvelike podići razinu i uvjete za još bolji rad i rezultate učenika koji se školuju u vrsnim školama na području grada Koprivnice.

– Ovo je za nas iznimno važan događaj kojim smo krenuli u realizaciju projekta koji će biti na korist svim našim učenicima, ali i njihovim roditeljima čime će se standard obrazovanja i uvjeta koje pružamo podići na još višu razinu. Zgrada željezničkog konačišta koju ćemo pretvoriti u moderan učenički dom pružit će novu dimenziju obrazovanja i omogućiti kvalitetnije uvjete za naše školarce. Hvala gradonačelniku Jakšiću koji je prihvatio našu inicijativu i podržao partnerstvo kojim ćemo zajedničkim snagama izgraditi učenički dom vrijedan oko 25 milijuna kuna, a hvala i ministru Horvatu na trudu koji je uložio kako bi dovršili potrebne procedure. Kroz desetak dana će se dovršiti i preostali koraci u imovinskom-pravnoj proceduri nakon čega ćemo pripremiti i prezentaciju projekta uz svečano potpisivanje ugovora, istaknuo je župan Koren te još jednom zahvalio svima koji su svojim doprinosom podržali županijsku inicijativu.

Zadovoljstvo projektom naglasio je i gradonačelnik Jakšić.

– Vrlo smo zadovoljni suradnjom i dogovorom i sa županom Korenom i sa ministrom Horvatom. Gradu mnogo znači da se jedna ovako devastirana zgrada kakva je Željezničko konačište preuredi i dobije potpuno novi oblik i funkciju u kojem će se razvijati mladost. Grad i Županija zavrjeđuju ovaj budući Učenički dom s obzirom na kvalitetne školske ustanove koje se nalaze na području grada. Ovo partnerstvo sa Županijom mnogo znači za daljnji razvoj grada, hvala i čestitke na zajedničkom iskoraku županu Korenu i ministru Horvatu – rekao je.

O samoj važnosti darovanja nekretnine i budućeg Učeničkog doma za Koprivničko-križevačku županiju i Grad Koprivnicu govorio je ministar Horvat koji je dodao kako je riječ o hvalevrijednom projektu ne samo za Županiju i Grad već i za sjeverozapadnu Hrvatsku.

– Učenički dom vrijedan 25 milijuna kuna će značajno podići razinu obrazovanja na ovom prostoru, a ovaj doprinos Ministarstva i Vlade je kotačić u mozaiku nastojanja da se ne samo konačište već i drugi slični projekti neiskorištenih nekretnina prate i potpomažu na ovakav način. Država će i dalje činiti sve da uz što manju administraciju svim općinama, gradovima i Županiji stavi na raspolaganje sve nekretnine koje nisu od strateškog interesa RH, a da za njih jedinice lokalne i regionalne imaju pripremljene projekte, zaključio je ministar Horvat te na kraju dodao kako će država i u pogledu dodjele potentnih građevinskih, poljoprivrednih i šumskih zemljišta, učiniti sve kako bi općine, gradovi i Županija što prije došli do nekretnina i dalje razvijali svoje projekte za boljitak zajednice.

Foto: Ivan Balija

 

 

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...