Ministar Jakovina posjetio Koprivnicu i Podravku: Poljoprivrednicima više sredstava za potpore

16:35h
0
Ministar Tihomir Jakovina u društvu predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića // Foto: Koprivnica.net

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je posjetio Koprivnicu. Tom je prilikom prisustvovao prijemu kod gradonačelnice Vesne Želježnjak, a potom je posjetio Podravku d. d. Prilikom dolaska u Gradsku vijećnicu dočekao ga je i prosvjed kojeg su organizirali mladi HSS-a iz Molvi, Novog Virja i okolice. Ministar Jakovina se na prosvjednike nije ni osvrnuo, a potom je kratko iskomentirao njihov postupak.


– Osim prosvjednika me dočekao i odličan poslovni plan te prezentacija vrlo uspješne tvrtke, što mi je danas puno važnije. Dočekao me dobar plan vođenja jednog grada i plan velikih investicija, ne samo za grad nego i za županiju. Volio bih da su ti mladi HSS-ovci i njihovi mentori pokazali puno više prije, kada su bili na vlasti i kada se novac krivo trošio – iskomentirao je Jakovina.

Što se pak posjeta Podravki tiče, ministar poljoprivrede je istaknuo kako se govorilo o vrlo ambicioznim poslovnim planovima, a koji uključuju i povećanje primarne poljoprivredne proizvodnje, od plana kooperativnih odnosa te ugovora s primarnim proizvođačima.

– To je ono što je vrlo važno za hrvatsku poljoprivredu, stabilni poslovni odnosi između primarne proizvodnje i prerađivačke industrije, a govorimo i o proizvodima sa dodanom vrijednošću – sažeo je Jakovina.

Projekti o kojima se danas razgovaralo u Podravki iz ministarstva mogu očekivati pomoć kroz ubrzano provođenje reformi, zemljišnih prije svega, sustav uređenja potpora, Agenciju za plaćanja u poljoprivredi te program ruralnog razvoja, koji su prvi poslali prema Europskoj komisiji i to za značajni izbor sredstava, gotovo 332 milijuna kuna, koji će biti na raspolaganju i prehrambenoj industriji, primarnim proizvođačima te cijelom sustavu.

Ministar je na kraju posjeta najavio kako na području Koprivničko-križevačke županije poljoprivrednici, baš kao i u čitavoj zemlji, mogu očekivati nastavak reformi te gotovo 500 milijuna kuna više sredstava za potpore, od kojih je isplata prvoga dijela započela krajem prošloga tjedna.

Podravka može biti veliki izvozni kanal za hrvatsku poljoprivredu

Ministra poljoprivrede Jakovinu u Podravki je među ostalim uglednicima dočekao i predsjednik Uprave te tvrtke Zvonimir Mršić.

– Podravka godišnje otkupljuje poljoprivrednih proizvoda za više od 80 milijuna kuna u Hrvatskoj i ono što Podravka nudi, odnosno što čini s tim proizvodima, je da im dodaje vrijednost i plasira ih na tržište kao visokokvalitetni brend te više od pola tih proizvoda završi na svjetskom tržištu. Mi ne možemo zadovoljiti svoje potrebe za voćarskim i povrtlarskim kulturama u Hrvatskoj i zainteresirani smo da se poveća ta proizvodnja. Posebice u nekim segmentima, kao što je primjerice rajčica ili neke druge povrtlarske kulture – komentirao je poslije susreta s ministrom Mršić. 

Ministar se nije ni osvrnuo na HSS-ove prosvjednike // Foto: Koprivnica.netIstaknuo je i kako Podravka ni u 2013. godine nije uspjela zadovoljiti svoje potrebe na hrvatskom tržištu za velikom većinom poljoprivrednih proizvoda koje je željela kupiti.

– To znači da smo potpuno otvoreni za kooperativnu proizvodnju u 2014. godini, a naši planovi su ambiciozni, što znači da možemo otkupiti sve što smo planirali prošle godine, a možda čak i više. U ovom trenutku naš problem je da ne postoji u nekim segmentima dovoljno interesa i da proizvodi koji se nude nisu po kvaliteti i cijeni konkurentni stranim proizvodima. A nekih proizvoda, kao što je npr. sušeno povrće, gotovo ni nema – kazao je predsjednik Uprave, napomenući kako Podravka može biti veliki izvozni kanal za hrvatsku poljoprivredu, te da očekuje da i hrvatska poljoprivreda bude spremna biti njihov kvalitetan i siguran dobavljač.

Mršić je istaknuo kako i oni očekuju korist od programa ruralnog razvoja, koji je trenutno u Bruxellesu, i vjeruju da će vrlo skoro biti dostupan i Podravki za prijavu projekata, što bi im omogućilo da uz potporu Europske unije investiraju u modernizaciju proizvodnje, s time da postaju konkurentniji, a samim time i da mogu više toga izvesti.

čitam...