PRVI PUT IZDANO DVA MILIJUNA

Ministar Malenica najavio kada će sustav za izdavanje propusnica biti spreman: Bit će objavljeni razlozi za napuštanje

Građanima poručujemo da se suzdrže od putovanja, proslava i druženja. Strpimo se kroz ovaj riskantan dio godine – govorio je načelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

17:02h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Vraćaju se propusnice, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH. Nova epidemiološka mjera na snagu stupa u srijedu 23. prosinca te će vrijediti do 8. siječnja. Izdavat će ih županijski stožeri, a u opravdanim slučajevima može ih izdati i Ravnateljstvo civilne zaštite. Odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.


Ministar pravosuđa Ivan Malenica najavio je kako će sustav e-propusnica u ponedjeljak 21. prosinca biti spreman za korištenje. Dakle, dva dana prije no što odluka počne vrijediti.

– Danas će biti objavljena odluka, tamo će biti objavljeni razlozi koji su opravdani da bi se moglo napustiti prebivalište i boravište. Te razloge treba staviti u aplikaciju, odnosno web sustav – rekao je Malenica, a prenosi index.hr, dodavši kako je u prvome valu izdano više od dva milijuna propusnica, ali ih ni u jednom trenutku nije bilo više od 750 tisuća.

Foto: Ivan Balija
Ivan Malenica // Foto: Ivan Balija

Podsjetimo, zabrana napuštanja županije i mjesta prebivališta ne odnosi se na osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, dnevne migracije zaposlenih koji se bave zdravstvenom i veterinarskom zaštitom, dostavljaju lijekove i sanitetski materijal, obavljaju komunalne i slične djelatnosti te zaštitarske službe. Ne odnosi se, također, ni na osobe koje izvještavaju javnost, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 te na diplomatske osobe.

– Naglasio bih kako ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već se zabranjuju putovanja izvan matične županije. Propusnicama se omogućava neophodno putovanje. Građanima poručujemo da se suzdrže od putovanja, proslava i druženja. Strpimo se kroz ovaj riskantan dio godine – govorio je načelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

čitam...