RADNI SASTANAK

Ministar Malenica sa županom Korenom razgovarao o preuzimanju poslova državne uprave: Cilj ove reforme je efikasna, učinkovita javna uprava

Ministar Malenica je najavio kako će županijama i uredima državne uprave Ministarstvo davati svu potrebnu podršku.

15:49h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Župan Darko Koren održao je radni sastanak s ministrom uprave Ivanom Malenicom i  državnom tajnicom Josipom Rimac na temu preuzimanja poslova državne uprave koji će se povjeriti Koprivničko-križevačkoj županiji kao i ostalim županijama.

–  Taj je proces predviđen da bude završen do kraja godine, uredi bi trebali biti jedinstveni, integrirani u Županijsku upravu. Izuzetno je bitno da kroz ovakve razgovore uklonimo sve one dileme koje imamo, da preveniramo sve probleme koji će se sigurno javiti takvim jednim složenim procesom. Ured državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji broji 77 ljudi, kad uzmete u obzir da sama županija kao lokalna odnosno regionalna samouprava ima otprilike 75 onda možete shvatiti koliko je to zapravo složen proces u kojem su do sad sudjelovale i naše stručne službe i državna uprava. Pripremili smo taj koncept po mom sudu prilično kvalitetno, stručno i odgovorno kako bismo izbjegli sve neželjene momente koji bi se u tim situacijama mogli dogoditi, to je vrlo složen proces, mislim da 66 zakona treba promijeniti da bi se došlo do tog cilja – rekao je župan Darko Koren.

Foto: Ivan Balija
Ivan Malenica // Foto: Ivan Balija

Ministar Malenica je najavio kako će županijama i uredima državne uprave Ministarstvo davati svu potrebnu podršku.

– Donesen je novi zakon o sustavu državne uprave, priprema se izmjena 66 zakona kako bi se poslovi državne uprave povjerili županijama. Župan je iskazao spremnost preuzeti te poslove. Ispostave i matični uredi i dalje ostaju i nadamo se da će župan još učinkovitije razgranati tu mrežu odnosno omogućiti dodatne županijske poslove. U konačnici, cilj ove reforme je efikasna, učinkovita javna uprava. Sporazumom između Ministarstva uprave i županije svi državni službenici prelaze u sastav županije gdje postaju službenici u lokalnoj samoupravi, ono što je jako bitno napomenuti jest da su sredstva za obavljanje ovih državnih poslova osigurana u državnom proračunu – rekao je ministar Malenica.

Župan Darko Koren je naglasio i da određeni broj zaposlenika ima uvjete za mirovinu tako da će se voditi računa da se i njih zbrine na adekvatan način s otpremninama.

čitam...
Loading...