Ministar Mrsić iz Koprivnice: struja poskupljuje, drugačije ne ide

11:50h
0
Mirando Mrsić traži uključenje što više mladih nezaposlenih u zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa / Foto: Ivan Brkić

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić tijekom posjeta Koprivnici komentirao je skoro poskupljenje struje od 15 posto rekavši kako – jednostavno ne ide drugačije.

“Jasno da će to biti udar na standard, ali s druge strane neke stvari moramo napraviti. Jednostavno ne ide drugačije.”, rekao je Mrsić. Ponovio je kako u ovom trenutku hrvatsko gospodarstvo stoji i kako se radi na tome da se pokrene. Naglasio je da je Vlada povećala proračunski dio koji se odnosi na nezaposlene, umirovljenike i socijalno ugrožene. 

Mrsića je gradonačelnica Vesna Želježnjak upoznala kako se u Koprivnici provode programi zapošljavanja na javnim radovima te zapošljavanja visokoobrazovanih mladih osoba  bez zasnivanja radnog odnosa. Mrsić smatra kako što više nezaposlenih mladih ljudi treba aktivirati u proces rada bez zasnivanja radnog odnosa, ali i kako se na području zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba može napraviti još više. Osim Grada, ministar je posjetio i Županiju gdje ga je primio župan Koren.

120410_Mrsic-i-Mrsic01100.000 sezonaca u sistemu vaučera 

Ministar je najavio i kako će sezonski rad u poljoprivredi, u kojem radi više od 100 000 ljudi, uskoro biti legaliziran. Učinit će se to sistemom vaučera. “Poslodavci će kupiti vaučere u kojima će biti sadržana davanja za 1. i 2. mirovinski stup i onog dana kad sezonski radnik radi na poljoprivredi, taj dan će u ispravu biti zalijepljen taj vaučer. To će omogućiti ljudima da si, kad završe sezonske poslove, upišu radni staž.” , kaže Mrsić te najavljuje kako će promjene zaživjeti u svibnju.

Nakon posjeta gradonačelnici, Mrsić se uputio u Podravku gdje ga je primio predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

čitam...