Ministar Mrsić u Koprivnici predstavio Prijedlog novog Zakona o radu

14:09h
0
Ministar Mrsić na sastanku u Pori // Foto: Koprivnica.net

Na 21. sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Koprivničko-križevačke županije održanoj danas, 19. veljače jedan je od posebnih gostiju bio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Njegov je zadatak ovdje bio predstaviti Prijedlog novog Zakona o radu, baš kao i raspraviti o njemu sa članovima županijskog gospodarsko-socijalnog vijeća. Novi će se Zakom o radu na prvom čitanju naći već sutra u Saboru, ali ministar naglašava kako se o njemu još uvijek može raspravljati te njegov tekst prema dogovoru prilagođavati sve dok zakon ne bude izglasan.

– Sa socijalnim smo vijećima dogovorili da ćemo održati niz sastanaka te poboljšati suradnju, a mogu reći da je ovo vijeće jedno od najaktivnijih. Stoga ćemo danas raspravljati o Prijedlogu Zakona o radu, za koji nažalost nismo uspjeli postići konsenzus sa socijalnim partnerima – uvodno je istaknuo ministar Mrsić, dodajući kako se problemi koji su se javili mogu riješiti samo razgovorom, ako svi zajedno sjednu za stol te smire tenzije, a ne postavljaju ultimatume.

Osim na novom Zakonu o radu, u Ministarstvu rada i mirovinkog sustava radi se i na Zakonu o zaštiti na radu te se velika pažnja posvećuje borbi protiv rada na crno. Prema ministrovim riječima, u našoj su zemlji teška vremena i svi trebamo učiniti sve što je u našoj moći da poboljšamo situaciju.

– Mi moramo biti svjesni i da se Hrvatska velikom brzinom približava omjeru zaposlenih osoba i umirovljenika 1:1, što je vrlo alarmantno i moramo učiniti sve što je moguće da povećamo zaposlenost. To je i jedan od ciljeva novog Zakona o radu, kao i  očuvanje postojećih radnih mjesta, otvaranje novih te brža prilagodba tržištu rada – istaknuo je Mrsić naglašavajući kako zakonom nisu dirane otpremnine niti otkazni rokovi.

čitam...