Intervju

Ministar Tolušić o kontroli mesa zaraženog salmonelom, poticajima i boljim danima za hrvatsku poljoprivredu

09:55h
0
Tomislav Tolušić, župan virovitičko-podravski // Foto: vpz.hr
Tomislav Tolušić // Foto: vpz.hr

Otkako je Tomislav Tolušić preuzeo Ministarstvo poljoprivrede, u javnost je dospjelo nekoliko afera, dočekao ga je kaos pri dodjeli poljoprivrednih zemljišta, a nakon toga se pojavila i salmonela u trgovačkim centrima.

Ministar je reagirao žestoko i najavio obračun s nepravilnostima u hrvatskoj poljoprivredi, promptno je smijenio pomoćnika za veterinarstvo i krenuo s inspekcijskim nadzorima diljem Hrvatske. Uništeno je više od 40 tona, a prema njegovim uputama, sve informacije o nepravilnostima javno se objavljuju, što u težak položaj stavlja mnoge proizvođače i trgovce koji su na udaru građana.

Istekli rokovi trajanja, zdravstveno neispravno meso, malverzacije s poticajima i zemljištima, sve su to razlozi koji su nam dali povod za razgovor s ministrom Tolušićem koji nas je upoznao s aktualnom situacijom.

Otkad ste preuzeli Ministarstvo poljoprivrede, prilično ste odrješiti u potezima i čini se da javnost pozitivno reagira na vaše konkretne poteze. U tijeku je akcija kontrole mesa koju ste pokrenuli, inspekcije su pojačane, pronađeno je dosta nepravilnosti. Smatrate li da je to stanje koje se godinama guralo pod tepih? 

Kakvo je stanje bilo proteklih godina, odnosno jesu li problemi gurani pod tepih ja doista danas ne želim ni špekulirati kamo li donositi ocjene. Od prvog dana čim sam prihvatio ovu časnu obvezu, biti ministar poljoprivrede, znao sam što mi je činiti. Smatram da tržište mora biti uređeno, građani Hrvatske moraju biti apsolutno sigurni u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane koju konzumiraju. Možda sam već i dosadan sa tvrdnjom koju ponavljam posljednjih dana – potrošači moraju znati što jedu, a ja kao ministar imam obvezu jamčiti im sigurnost i od toga ne odstupam.

U medijima se spominje kako je afera s mesom vaš pokušaj da nametnete hrvatske proizvode trgovačkim centrima, a i sami ste spominjali kako želite u novi zakon uvesti barem 50% hrvatskih proizvoda na police. Možemo li uopće regulirati tržište na taj način s obzirom na regulativu EU?

Apsolutno odbacujem tvrdnje da je pojačan inspekcijski nadzor pokrenut radi nekakvog obračuna, bilo s uvoznicima ili trgovcima. Moj cilj su uređeno tržište uz jamstvo potrošačima da im se nudi kvalitetna i zdravstveno ispravna hrana. Nalazi inspekcije najbolje svjedoče da obračuna nema ovih dana iz prodaje su povučeni ne samo uvozni već i neki proizvodi hrvatskih proizvođača.

Regulativa EU nije nikakav bauk od kojega trebamo strahovati. I uz zajedničku poljoprivrednu politiku svaka članica nalazi modele kojima štiti svoje proizvođače. Zašto Hrvatska do sada nije postupila poput, spomenut ću samo Austriju, Italiju ili Mađarsku, nemojte od mene tražiti odgovor. Dok god budem ministar poljoprivrede uložit ću maksimalan napor u zaštiti interesa naših proizvođača, naravno uz uvjet kvalitetne proizvodnje.

Još je svježa nedavna afera oko poticaja i upisivanja na tuđe zemljište, najavljivali ste u medijima kako će se uredba o upisivanju u ARKOD riješiti po hitnoj proceduri. U kojoj je fazi rješavanje te uredbe?

Riječ je zapravo o dopuni pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta. Procedura je, uz poštivanje zakonskih rokova, maksimalno skraćena i upravo je završeno savjetovanje s javnošću tako da će izmijenjeni pravilnik uskoro stupiti na snagu pa manipulacija oko zemljišta više ne bi smjelo biti.

Jesu li hrvatski poljoprivredni proizvodi kvalitetni? Spomenuli ste na HRT-u neki dan kako se hrvatska poljoprivreda uspjela restruktuirati, što bi značilo da smo uspjeli pronaći modele koji će nas vratiti na konkurentno tržište.

I prije, a i danas kao ministar zadužen za poljoprivredno-prehrambeni sektor smatram da su proizvodi koje plasiraju na tržište vrlo kvalitetni. S novom poreznom reformom sektor će dobiti dodatni vjetar u leđa koji će, vjerujem, pridonijeti povećanju njihove konkurentnosti i boljoj likvidnosti.

Kad se spominje naša poljoprivreda, uvijek se priča i o Slavoniji, prostranim livadama i kraju koji bi mogao prehraniti Hrvatsku. Ali s obzirom da ste vi osam godina i župan Virovitičko-podravske županije , susjedi ste s Koprivničko-križevačkom, dobro poznajete situaciju na terenu pa moje pitanje glasi – kako gledate na razvoj ovog kraja koji se dosta bazirao na poljoprivredi? 

Obje županije definitivno  imaju golemi potencijal. Uz brže povlačenje sredstava iz europskih fondova, a to će biti jedna od ključnih obveza u ovom mandatu, ali neke druge mjere koje Vlada RH uvodi već početkom 2017., podsjetit ću samo na niži PDV-e i povoljnije uvjete kreditiranja, uvjeren sam da će uskoro biti pokrenut snažniji investicijski ciklus i u primarnoj proizvodnji i na prerađivačkim kapacitetima.

Hrvatska uskoro ulazi u 2017. godinu, pred vama je puni mandat i velika očekivanja hrvatskih poljoprivrednika. Kako zamišljate svoj resor za četiri godine, što bi željeli napraviti za hrvatskog seljaka po čemu bi vas zapamtio? 

Cilj mi je urediti tržište na način da se svi naši proizvođači, neovisno je li riječ o obiteljskim gospodarstvima ili tvrtkama, mogu ravnopravno nositi s konkurencijom iz razvijenih članica EU. Na listi obveza koje namjeravam realizirati prioriteti su maksimalno povlačenje EU sredstava za nova investiranja, stavljanje u funkciju danas nekorištenih hektara i to i državnih i privatnih te ubrzati udruživanje malih proizvođača, s obzirom da su najbrojniji, u proizvođačke organizacije. Uvjeren sam da će te mjere pridonijeti povećanju proizvodnje i boljoj konkurentnosti što će dovesti do manjeg uvoza, ali i rasta izvoza. Želim postići da naš ruralni prostor svojom novom kvalitetom zaustavi sadašnje iseljavanje lokalnih stanovnika te postane privlačan i za doseljavanje mlađih generacija.