Radni sastanak

Ministar Tomislav Ćorić podržao projekte hidroelektrana i Piškornice: Centri za gospodarenje otpadom nemaju alternativu

Ministar je vrlo zadovoljan projektima aglomeracija te je pohvalio sva tri grada u županiji, kao i njihova komunalna poduzeća.

14:14h
0
Tomislav Čorić u Koprivnici
Foto: Ivan Brkić

Koprivničko-križevačku županiju danas je posjetio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te je sa županom Darkom Korenom i njegovim suradnicima raspravljao o aktualnim temama iz svog resora.

Piškornica, hidroelektrane na Dravi i aglomeracije na područjima Koprivnice, Đurđevca i Križevaca bile su u središtu radnog sastanka, a ministar je nakon toga podijelio svoja razmišljanja o navedenim projektima.

– Najvažnija tema sastanka bio je centar za gospodarenje otpadom Piškornica. U tijeku je izrada studije izvodljivosti i očekujemo da će biti gotova do kraja godine. Centri za gospodarenje otpadom završna su faza u izgradnji infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Hrvatskoj i zapravo afirmacija koncepta kružne ekonomije, i oni kao takvi nemaju alternativu. Siguran sam da i župan i njegovi suradnici u potpunosti podržavaju ovaj projekt, kao i kolege župani ostalih triju županija – rekao je ministar.

Tomislav Čorić u Koprivnici
Ministar Tomislav Ćorić // Foto: Ivan Brkić

Napomenuo je da će Hrvatska učiniti sve da u idućih dvije i pol godine ispuni zahtjeve Europske unije o odvajanju više od 50 posto otpada na kućnom pragu, što bi se trebalo činiti do 2020.

– Izgradili smo više od 80 reciklažnih dvorišta, imamo edukativne aktivnosti za više od 2,5 milijuna građana, slijedi natječaj za nabavku spremnika, sortirnica, vozila, za cijelu Hrvatsku – najavio je Ćorić.

Tomislav Čorić u Koprivnici
Darko Koren // Foto: Ivan Brkić

Kao što je naglasio, Koprivničko-križevačka županija je s obzirom na svoju poziciju zanimljiva za gradnju infrastrukture na rijekama, kao što su najavljene hidroelektrane Molve 1 i Molve 2 na Dravi.

– Postavlja se pitanje kako ići dalje s dokumentacijom za te projekte, s obzirom na to da će hidroelektrane zasigurno biti predmet prekograničnog propitivanja utjecaja na okoliš. Morat ćemo s Mađarskom vidjeti kako oni na to gledaju – smatra ministar Ćorić.

Ministar je vrlo zadovoljan projektima aglomeracija te je pohvalio sva tri grada u županiji, kao i njihova komunalna poduzeća.

– Sva tri projekta ukupno su vrijedna 895 milijuna kuna. Izrada dokumentacije u završnim je fazama i očekujemo u idućih mjesec-dva natječaje po ovim projektima. Oni nose povećanje standarda za stanovnike županije i više priključaka – zaključio je ministar.