Ministar turizma Damir Bajs u Koprivnici potpisao 18 ugovora

23:00h
0
bajs
Na osnovi javnog poziva Ministarstva turizma za dodjelu državnih potpora za turističke programe ”Baština u turizmu”, ”Tematski putovi” i ”Izvorni suvenir”, ministar turizma Damir Bajs u Koprivnici je potpisao 18 ugovora za dodjelu državnih potpora s općinama, gradovima, turističkim zajednicama i pojedincima, vrijednih ukupno 640.000 kuna.
Ta su sredstva upola veća nego prošle godine, a dodijeljena su u visinama od 15 do 100 tisuća kuna i iako izgledaju nominalo mala, budući da se radi o malim programima i zahvatima, ona su zapravo veliki poticaj razvoju kontinentalnog turizma, pogotovo stoga što su bespovratna. Ministar Bajs na prigodnoj svečanosti u zgradi Koprivničko-križevačke županije, gdje mu je domaćin bio župan Darko Koren, ocijenio je da su programi na Koprivničko-križevačkoj županiji dobro osmišljeni i pokazuju da je tamo moguć razvoj turističke ponude. Ministarstvo je inače utvrdilo 13 programa, od kojih su u realizaciji četiri, a osnovni je cilj, rekao je Damir Bajs, da turizam u Hrvatskoj bude aktivan cijele godine i da bude nekome glavni, a nekome dopunski izvor prihoda. Direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc ocijenio je da će i takva ulaganja poboljašti promet i povećati udio u turizmu kontinentalne Hrvatske. To nije samo financijski, već i psihološki poticaj, a istodobno važan je kulturološki i demografski apsekt, koji će se očitovati putem većeg zapošljavanja.
Radi lakšeg shvaćanja, novac je dat za programe poput obnove starih mlinova, uređenje slapova i etnografskih kuća, turističkih staza i cesta, očuvanje tradicionalnih vezova, lončarija, medičarskih proizvoda i slično. Za dobre zamisli Ministarstvo turizma ima razumijevanja.

Foto: Radio Koprivnica