Ministar Zmajlović: Subvencije za energetsku obnovu obiteljskih kuća bit će jednako dostupne svima

20:36h
0
Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode // Foto: Koprivnica.net

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u utorak je u Koprivnici predstavio projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša za čije je sufinanciranje Vlada RH osigurala 600 milijuna kuna. U razgovoru za Koprivnica.net ministar Zmajlović pojasnio je o kojim se programima radi te kad će i na koji način građani moći dobiti subvencije.

– Građanima je najinteresantniji program energetske obnove obiteljskih kuća. Kroz Fond za zaštitu okoliša omogućavamo građanima da koriste subvencije za zamjenu fasade, stolarije, krovišta, dakle svega onoga što će povećati energetsku učinkovitost obiteljske kuće – rekao je Mihael Zmajlović.

Uštede mogu biti od 40 do 60 posto na troškovima režija, ističe ministar ZmajlovićNaglasio je i tri važna efekta koja će se time postići.

– Jedan je naravno zaštita okoliša, jer smanjujemo pritisak na okoliš kroz smanjenu potrošnju energije i to nam je primarni cilj. Ni druga dva nisu manje važna, jer kroz jednu takvu obnovu obiteljske kuće povećavamo kvalitetu stanovanja, i ostvaruju se uštede, i to vrlo značajne, pogotovo kod starijih obiteljskih kuća pri čijoj se izgradnji nije toliko vodila briga o potrošnji energije. Uštede mogu biti od 40 do 60 posto na troškovima režija. Treća važna komponenta je da time čuvamo radna mjesta, odnosno stvaramo nova. Sve te radove najčešće izvode lokalne građevinske tvrtke, a i dobar dio proizvoda koji se ugrađuju dolazi iz domaće proizvodnje.

Planira se obnova 10.000 obiteljskih kuća

Ministar je istaknuo kako je pojednostavljena i procedura dobivanja subvencija.

– Dobra vijest za građane je da će se od ove godine zahtjevi prijavljivati izravno Fondu za zaštitu okoliša, dok je prošle godine za provedbu tog programa bila nužna suradnja gradova, općina i županija. Nažalost, to se pokazalo kao ogromna prepreka prilikom provedbe tih projekata, jer se manje od 50 posto općina i gradova javilo na natječaj Fonda, što znači da je preko 50 posto građana bilo uskraćeno za korištenje te subvencije. Jer, ako nemate agilnu lokalnu vlast, kao što je to primjer u Gradu Koprivnici, naprosto niste imali priliku iskoristiti tu subvenciju. To je nepravedno, zato taj model mijenjamo, i postavljamo si jedan vrlo ambiciozan cilj, a to je da ove godine obnovimo preko 10.000 obiteljskih kuća. To je velika brojka s obzirom da je prošle godine kroz gradove i općine ugovoreno oko tisuću objekata, a novaca je bilo za 6.000 objekata. Ovime želimo poslati jasnu poruku da olakšavamo procedure, da na poticaje imaju pravo svi građani u Republici Hrvatskoj i da nam je cilj što veća apsorpcija tih sredstava.

Kad kreću programi?

– U ožujku će biti raspisan javni poziv Fonda za zaštitu okoliša vezano za obiteljske kuće. Ono što će građanima također biti vrlo zanimljivo su poticaji za nabavu elektroničkih uređaja, prvenstveno bijele tehnike, i to za one uređaje koji su visokog energetskog razreda (A+++). To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a poticaji će iznositi 800 kuna, natječaj će biti u svibnju. Ti uređaji su u startu skuplji, dakle to je veća investicija, no oni se kasnije kroz potrošnju energije isplate. Tom akcijom želimo pokazati građanima da je važno voditi računa o tome koliko naši uređaji troše energije, a ne samo o tome kolika je u startu njihova cijena.

"Pozivam sve koji razmišljaju o obnovi obiteljske kuće da se u ožujku jave na raspisani natječaj i iskoriste tu subvenciju"Ministar Zmajlović dodao je kako postoje još tri programa Vlade, a to su energetska obnova višestambenih zgrada, energetska obnova komercijalnih objekata (koja je više usmjerena na turizam) te javnih zgrada poput dječjih vrtića i škola, što se provodi kroz regionalnu samoupravu.

– Zanimljiv je taj program obnove višestambenih zgrada, postoji velik interes, ali i određeni izazovi s kojima se suvlasnici stanova susreću. Do prošle godine bila je obveza da se sto posto suvlasnika mora usuglasiti sa takvom investicijom te je u praksi to često bilo neprovedivo jer se našao barem jedan suvlasnik koji je mogao blokirati cijeli projekt ili ideju. Izmjenom Zakona o energetskoj učinkovitosti uklonjena je ta barijera i danas je potrebna natpolovična većina suvlasnika koji se moraju usuglasiti. Samim tim su interes i provedivost tih investicija puno veći. Taj program provodimo izravno preko Fonda i preko upravitelja zgrada.

Subvencije od 40 do 80 posto

Na koji postotak subvencije građani mogu računati?

– Kod energetske obnove obiteljskih kuća iznos subvencije je 40, 60 i 80 posto od investicije, a rangovi su vezani uz područja na kojima se nalazi obiteljska kuća te ovise o indeksu razvijenosti pojedinoga grada ili općine. Postoji i gornje ograničenje u apsolutnom iznosu, 30.000 kuna je maksimum koji se po objektu može dobiti za povećanje energetske učinkovitosti. To nije malo, ako uzmemo u obzir da je prosječna investicija u jednu obiteljsku kuću od 70.000 do 80.000 kuna, tih 30.000 je zaista jedan značajan poticaj za kojeg vjerujem da će brojne naše sugrađane potaknuti o tome da razmisle o obnovi svoje kuće i da kasnije imaju uštedu na energiji.

Što je s onima koji su primjerice prošle godine obnovili kuće bez subvencija? Mogu li se i oni javiti na natječaj?

– Nažalost, retroaktivno nije moguće financiranje, s obzirom da se radi o javnom novcu i da mi moramo voditi računa o namjenskoj potrošnji tih sredstava. Pozivam sve koji razmišljaju o obnovi obiteljske kuće da se u ožujku jave na raspisani natječaj i iskoriste tu subvenciju.

Piškornica - ilustracijaDogovor je postignut, projekt Piškornica ide dalje!

Građane Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije često je posljednjih mjeseci „zabavljala” tema izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, bilo je tu puno prijepora između gradskih i županijskih vlasti te između koprivničke gradske uprave i tvrtke Piškornica. Kakvo je trenutno stanje vezano uz taj projekt?

– To je projekt sa čijom dinamikom realizacije nisam zadovoljan, upravo zato sam prilikom posjeta Gradu Koprivnici u studenome prošle godine i rekao da će odgovornost za taj projekt morati preuzeti država ukoliko se tvrtka Piškornica i Grad Koprivnica ne uspiju dogovoriti oko vlasničkih odnosa i svih drugih otvorenih pitanja. Ipak je to značajan projekt koji sustavno rješava pitanje gospodarenja otpadom na području četiri županije i naprosto nije dopustivo da se toliko dugo ne miče sa mrtve točke. Na svu sreću, koliko sam informiran, dogovor je postignut, stvoreni su svi preduvjeti da taj projekt ide dalje. Financiranje je osigurano, potrebno je izraditi još jedan dio dokumentacije za prijavu na korištenje europskih fondova. Radi se nova studija izvedivosti kako bi revidirale količine otpada koje nastaju u ove četiri županije i kako bi se kvalitetno dimenzioniralo to postrojenje, da bude što efikasnije i da što manje košta. Izuzetno nam je važno da sve što radimo bude maksimalno troškovno prihvatljivo i za naše građane. Paralelno s tim raspisan je i prvi stupanj natječaja za radove, i zajedno sa završetkom feasibility studije i dokumentacije za prijavu na EU financiranje provest će se i drugi stupanj natječaja, tako da do srpnja očekujem i raspisivanje natječaja na kojem će se očekivati obvezujuće ponude za same radove. Projekt je na dobrom putu, novac je osiguran i u ovoj godini očekujem početak radova na regionalnom centru.

Ministar Zmajlović u pratnji sanacijske upraviteljice koprivničke bolnice Sandre Sinjeri // Foto: Koprivnica.netBolnica će zamjenom stolarije smanjiti troškove i povećati kvalitetu usluge

Nakon sastanka sa predstavnicima Županije, Grada Koprivnice i ostalih jedinica lokalne samouprave sa područja Koprivničko-križevačke županije, ministar Zmajlović i direktor Müller posjetili su Opću bolnicu „Dr. Tomislav Bardek”. Direktor Müller i Sandra Sinjeri, sanacijska upraviteljica bolnice, potpisali su ugovor o sufinanciranju projekta povećanja energetske učinkovitosti kroz koji će se provesti zamjena stolarije u zgradi bolnice. Vrijednost projekta je 385.185,50 kuna, a Fond ga sufinancira sa 158.074 kuna.

– To je jedan od primjera kako javni objekti mogu poboljšati energetsku učinkovitost. To su objekti koji se intenzivno koriste, zato se svaka investicija koja je usmjerena na povećanje energetske učinkovitosti brzo vraća. To utječe i na kvalitetu boravka pacijenata u bolnici i na kraju, što je važno, i na smanjenje troškova bolnice. Fond je sufinancirao investiciju zamjene stolarije koja je bila stara i dotrajala te je propuštala puno topline. Bolnica je izračunala da će kroz ovu investiciju imati značajne uštede, ali i bolju kvalitetu boravka pacijenata. Ovom prilikom potpisan je ugovor između Fonda i bolnice, a jednim dijelom je investiciju financirala i županija. To je primjer kako se udruživanjem sredstava iz različitih izvora mogu provoditi dobri i kvalitetni projekti – zaključio je ministar Zmajlović.

Nemam dovoljno informacija o hidroelektranama na Dravi

U lokalnom tisku objavljeno je da uskoro kreće izgradnja hidroelektrana na Dravi. Koliko znate o tome?

– O konkretnom projektu u ovom trenutku nemam dovoljno informacija, no načelno se uvijek može reći da ministarstvo svoje mišljenje o pojedinom projektu daje kroz zakonom propisan postupak procjene utjecaja na okoliš. Tu onda stručnjaci kroz stručnu podlogu, odnosno izradu studije, analiziraju sve moguće aspekte utjecaja na okoliš te kako i na koji način te utjecaje svesti na prihvatljivu minimalnu razinu. Neki put ne postoje mjere koje mogu spriječiti utjecaj na okoliš, pogotovo kad govorimo o utjecaju na ovaj aspekt prirode, s obzirom da je Drava jednim dijelom područje rezervata, ali i unutar Natura 2000 područja. Dakle, tu treba uvijek gledati koji su to ciljevi očuvanja, i prilikom takvih investicija sve to uzeti u obzir. To ne znači da takva investicija nije moguća, ali mora proći kroz ovaj postupak u kojem se propisuju mjere zaštite prirode i očuvanja okoliša. Bilo koji projekt može biti kao ideja zacrtan i u prostornom planu, ali prije nego što dođe do ishođenja bilo koje dozvole za građenje, nulta faza provjere takvog projekta je upravo postupak procjene utjecaja na okoliš, tek onda se može ići dalje.