UTVRDA STARI GRAD

Ministarstvo kulture podržalo programe Muzeja grada Đurđevca, građane očekuju vrhunski koncerti, a bit će izdana i edukativna knjižica

Na ovaj način uz potporu Ministarstva kulture i Grada Đurđevca biti će omogućeno da publika doživi i uživa  slušajući izvedbe vrhunskih glazbenika u prostorima Muzeja Grada Đurđevca.

12:37h
0
Foto: djurdjevac.hr
Ilustracija // Foto: djurdjevac.hr

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Hrvatske đurđevačka će publika i ove godine imati priliku u prostorima Muzeja Grada Đurđevca čuti vrhunske glazbenike.

Nakon što je protekle godine Muzej ugostio Gudački kvartet Porin i klarinetista Mihaela Paara te trio koji čine Marco Graziani, Latica Anić i Krešimir Starčević, ove godine Đurđevčane čekaju tri nove glazbene poslastice. Tako će ljubitelji klasične glazbe moći uživati u nastupima Gudačkog kvarteta Cadenza Zagreb, Komornog trija Crisóstomo te sopranistice Ane Jembrek uz klavirsku pratnju Kosjenke Turkulin.

Gudački  kvartet Cadenza Zagreb osnovao je Krešimir Marmilić 1995. godine, a uz njega na violini nastupa Petar Haluza, na violi Marta Bergovec i na violončelu Vinko Grubešić. Repertoar Cadenze obuhvaća djela pretklasike do suvremene glazbe, a kvartet kroz svoje programe revitalizira zaboravljene skladbe i praizvodi djela suvremenih hrvatskih skladatelja.

Komorni trio Crisóstomo čine Krešimir Marmilić na violini, Matija Štajcar na violončelu i Biserka Krčelić na harfi, glazbenici čija suradnja traje godinama u više sastava, a objedinjeni u ansamblu Crisostomo donijeli su osvježenje na našu koncertnu scenu. Crisóstomo, osim djela pisanih u originalu i u obliku obrada za njihov sastav, pažnju posvećuje i hrvatskim autorima koje često izvodi na svojim koncertima.

Ana Jembrek i Kosjenka Turkulin zasebno su ostvarile zavidne glazbene karijere, a njihova suradnja traje već nekoliko godina. Sopranistica Ana Jembrek posvećena je prvenstveno koncertnom pjevanju pri čemu pokazuje svoje iznimnu vokalnu tehniku. Pijanistica Kosjenka Turkulin djeluje kao solistica, članica komornih sastava i korepetitorica, a o njezinoj virtuoznosti svjedoče brojne nagrade. Oduševljenje publike na njihovim zajedničkim nastupima najbolja su pozivnica za posjet koncertu.

Pedagoška djelatnost muzeja obogatit će se novim projektom koji je Muzej Grada Đurđevca prijavio na natječaj Ministarstva kulture. Riječ je o izdavanju edukativne knjižice “Upoznajmo utvrdu Stari grad” koja će svima pomoći u otkrivanju zanimljive prošlosti utvrde. Ovi glazbeni i edukativni programi dodatno će obogatiti ponudu Muzeja Grada Đurđevca koji u 2020. godini sprema brojne izložbene projekte.

– Na ovaj način uz potporu Ministarstva kulture i Grada Đurđevca biti će omogućeno da publika doživi i uživa  slušajući izvedbe vrhunskih glazbenika u prostorima Muzeja Grada Đurđevca – piše na stranicama Grada Đurđevca.

čitam...