0.3 C
Koprivnica
Utorak, 7. veljače 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
raspisan natječaj

Ministarstvo sufinancira električne pastire, nabavite ih u tvrtki Vitalis
M

Kako se električni pastiri postavljaju, što je sve potrebno od opreme, kolika je to investicija i na što obratiti pažnju doznali smo od Nevena Šimića iz tvrtke Vitalis u Đakovu.

Ne propustite

Ministarstvo poljoprivrede sufinancira postavljanje električnih pastira koji sprječavaju štete od divljači na poljoprivrednim površinama, a nedavno je u tu svrhu raspisan i natječaj vrijedan četiri milijuna kuna. Najveći iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinoj prijavi je 50 tisuća kuna odnosno 6.636,14 eura. Novčana sredstva namijenjena su isključivo za podmirenje troškova kupnje zaštitnih sredstava – električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža/pletiva). Upravo to povod je brojnim poljoprivrednicima i lovačkim društvima za kupnju spomenutih uređaja, piše agroklub.com

- Oglas -

Davor Dolenec iz Lovačke udruge Trakošćan iz Bednje kaže da poljoprivrednicima na području njihovog lovišta posuđuju električne pastire, kako bi umanjili štetu od divljači. Daju ih onima koji imaju veće površine i koje su udaljenije od naselja.

– Onima koji su bliže i imaju manje površine osiguravamo repelente za zaštitu poljoprivrednih površina, usjeva i nasada – kaže i dodaje da su do sada sve financirali sami od članarina.

Isto radi i Lovačko društvo Šljuka iz Popovače, a član Danijel Cvetić kaže kako ondje štetu najčešće rade divlje svinje i jeleni i to na kukuruzu.

Foto: Martina Pavlović
- Oglas -

Električne pastire i pripadajuću opremu nabavili su od tvrtke Vitalis iz Đakova, a osim lovaca, kupci su im često i stočari koji svoje životinje drže na otvorenom.

Kako se oni postavljaju, što je sve potrebno od opreme, kolika je to investicija i na što obratiti pažnju doznali smo od Nevena Šimića iz spomenute tvrtke, koja ih ima u ponudi kao i svu opremu potrebnu za njihovo postavljanje.

Prvi korak je odabir uređaja, ovisno o vrsti životinja koje se ograđuju ili onima od kojih želite obraniti svoje usjeve, posjed i slično.

– Primjerice, svinje i goveda imaju osjetljivu kožu i kod njih se pastir bira prema dužini ograde, dok je kod ovaca, zbog vune i divljači, radi dlaka potreban što snažniji uređaj – pojašnjava Šimić.

Foto: Martina Pavlović
Pastiri na solarno napajanje sve popularniji

Osim toga, potrebno je odrediti točnu površinu koja se ograđuje, a što je površina veća, potreban je snažniji pastir s većom izlaznom snagom koja se mjeri u džulima. Također, trebamo voditi računa i o vrsti životinja koje ograđujemo ili od kojih se branimo.

Popularno je, kaže, i solarno napajanje, pogotovo ako nemate struju na površini koju ograđujete ili ako je riječ o udaljenim lovištima.

– Instalira se solarna ploča koja se spaja s uređajem i akumulatorom i tako ih napaja – objašnjava Šimić. Međutim, osim njih, tvrtka Vitalis u ponudi ima i akumulatore na punjive baterije.

Prije postavljanja pastira važno je odabrati i stupove, a naš sugovornik kaže da se ljudi najčešće odlučuju na one drvene jer su jeftiniji iako je, napominje, prednost plastičnih koje oni imaju u ponudi to što na sebi imaju ugrađene izolatore na koje se provuče žica ili traka.

– To olakšava njihovo postavljanje, a za drvene se izolatori naknadno kupuju – kaže, dodavši da se stupovi postavljaju najčešće na razmak od tri do četiri metra jer se tada žica najbolje može nategnuti.

Foto: Martina Pavlović
Za obranu od divljači žice s većom prekidnom silom

Naglasio je i da je bitno nakon odabira pastira zbrojiti sve redove žica i prema toj dužini odabrati onaj koji može pokriti svu duljinu ograde i imati dovoljnu jačinu u džulima da napaja žice.

– Ako se ograđuje od divljači, žica mora imati što veću prekidnu silu koja označava njezinu čvrstoću. Dakle, manje će biti pucanja i štete na njoj – napominje Šimić.

Isto tako, ako se postavlja ograda čija je dužina više kilometara, onda se bira žica koja ima što manji otpor.

– Što je on niži, to ona bolje provodi impuls i bit će jednak udar primjerice na petom i prvom kilometru – dodaje on.

Važno je napraviti i dobro uzemljenje jer bez njega nema ni dobrog udara. Prema riječima našeg sugovornika, na svakom uređaju iz ponude njihove tvrtke piše koliki je potreban broj uzemljenja.

Šimić napominje i to da električni pastir ne može ozlijediti ljude ni životinje.

Foto: Martina Pavlović

– Izazvat će samo kratki neugodan udar – dodaje. Također, ograda pod naponom trebala bi se označiti i vidljivim oznakama upozorenja za ljude kako bi ispoštovali vizualnu uočljivost.

– Za ograđivanje jednog hektara potrebno je 400m žice. Ukupno nam je potrebno 2,4 km žice ako postavljamo žicu u 6 redova. Treba odabrati pastir koji može pokriti dužinu ograde od 2,4 km – objašnjava. Kako kaže, izbor jačine džula ovisi o financijskim mogućnosima kupca, a njihova preporuka je krenuti s jačinom od četiri do pet džula.

– Slabiji pastir je za manje površine i životinje poput svinja i konja – napominje. Osim žica, postaviti se mogu i sajle koje imaju veliku prekidnu silu.

– Kupac treba odlučiti, ali mi uvijek preporučujemo onu žicu ima veliku prekidnu silu i nizak otpor. Skuplje su u startu, ali je to dugoročno isplativije zbog mogućih oštećenja. One imaju i UV zaštitu od sunca – kazuje.

Za površinu od jednog hektara bit će potrebno i oko 133 stupova ako se postavljaju na razmak od tri metra. Nadalje, treba odabrati i ručku za vrata u ograđeni dio koje mogu biti obične ili s oprugom koja je rastezljiva do pet metara kako bi se u posjed moglo ući i s poljoprivrednim strojevima.

Uz svu opremu, preporučeno je kupiti i tester napona kojim se on prati i provjerava je li jednak na svim mjestima.

– Ako na parceli nema struje i uzimaju se solarni paneli za napajanje u tom kompletu se uzima solarni modul, regulator punjenja te konektor -dodaje Šimić.

Foto: Martina Pavlović

Solarni komplet već od 2.500 kuna

Kaže kako u trgovini kupcu sve pripreme, zaleme što treba, što je uključeno u cijenu. Isporuke vrše isti ili sljedeći radni dan dostavnom službom na području cijele Hrvatske, ali i drugih zemalja Europske unije.

Njihovi uređaji imaju garanciju tri godine, a u ponudi su marke renominiranih proizvođača poput AKO i Lacme.

– Pouzdani su i za njih nemamo reklamacije, zato ih najčešće i preporučujemo – zaključuje Šimić. Cijene njihovih električnih pastira kreću se od 490 kuna pa nadalje. Primjerice, solarni komplet uz svu pripadajuću opremu može koštati od 2.500 kuna, ovisno o potrebnoj snazi pastira.

Za savjete i konzultacije stručno osoblje tvrtke Vitalis dostupno je svaki radni dan. Za više informacija obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.

Vitalis d.o.o.

Pavićeva 32, 31400 Đakovo, Hrvatska
tel: +385 98 1616 599, e-mail: ljekarna.vitalis@gmail.com web: http://www.vitalis-djakovo.com/

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

HALO EPODRAVINA

FOTO Krkljanac u Kunovec Bregu, rampa je spuštena, auti stoje u koloni! Vozačica školskog autobusa: Kasnim pola sata, a djeca na zimi čekaju

Pravi krkljanac na željezničkom prijelazu događa se unatrag pola sata u Kunovec Bregu. Kako nam je javila čitateljica koja...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti