Izvandredna konferencija za medije

Ministrica Divjak oprala ruke od štrajka: Ne želim sudjelovati u igrama moći između sindikata i Plenkovića

Podsjetimo, od danas su sve škole u Hrvatskoj u štrajku dok se ne ispune zahtjevi sindikata o povećanju koeficijenta složenosti poslova.

20:29h
0
Foto: Matija Gudlin
Blaženka Divjak // Foto: Matija Gudlin

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je održala izvanrednu konferencija za medije na temu štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama koji od danas kreće svakodnevno u svim školama u cijeloj zemlji i to do ispunjenja zahtjeva.

Na njoj je apelirala na sindikate i Vladu da pronađu kompromis za dobrobit učenika.

– Kao ministrica moram brinuti i o učenicima i o učiteljima. Od danas to više nije moguće pomiriti. Jučer je u otvorenom pismu to napisala i pravobraniteljica za djecu. Sustav se nalazi u potpunoj blokadi i to je rezultat igre moći i nadmetanja između sindikata i premijera. I ja u takvim scenarijima ne mogu i ne želim sudjelovati. U tom sustavu imamo 463 tisuće učenika. Ti učitelji, sigurna sam, brinu o njima i svjesni su posljedica koje ovakva situacija ima za učenike. Međutim, želim biti potpuno iskrena i jasna. Na kocki je budućnost naših učenika koja ovisi o motivaciji učitelja. Roditelji sigurno žele najbolje za njih i s pravom su ljuti jer niti jedna strana do sada nije bila spremna za kompromis niti iz ukopane pozicije – istaknula je ministrica, piše 24sata.

Dodala je kako će u srijedu održati konzultacije sa sindikatima i pravobraniteljicom za djecu s jednom temom – a to je kako u ovoj situaciji osigurati Ustavom zajamčeno pravo na obrazovanje te kako će ići nadoknada nastave.

Također je i odbila mogućnost svoje ostavke.

– Treba razmišljati kako ćemo osigurati da ova važna školska godina prođe tako da učenicima osiguramo kvalitetno obrazovanje. Mi moramo raditi u interesu učenika, a istovremeno da ovo riješimo. A rješenje se treba naći, ponavljam, u dijalogu sindikata i premijera i oni ga moraju nastaviti. Na tome inzistiram i sve ovo što sam sada rekla, danas sam rekla i premijeru – istaknula je ministrica Divjak.

Podsjetimo, od danas su sve škole u Hrvatskoj u štrajku dok se ne ispune zahtjevi sindikata o povećanju koeficijenta složenosti poslova.

čitam...