novosti

Ministrica najavila sigurnu kuću u županiji do kraja godine, iz Udruge Hera skeptični: Goruća pitanja ne rješavaju se preko noći

Što se tiče promjena u sustavu socijalne skrbi, Bedeković je istaknula da je rok za provedbu uvođenja tehničke i fizičke zaštite, odnosno uvođenja detektora i proširenja ovlasti zaštitara u sve centre za socijalnu skrb i njihove podružnice, 30. rujna te naglasila da je većina centara u finalnoj fazi provedbe.

13:30h
0
Ilustracija // ingimage.com
Ilustracija // ingimage.com

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković u ponedjeljak je u povodu dana borbe protiv nasilja nad ženama izjavila da društvo treba staviti naglasak na prevenciju svakog oblika nasilja, obrazovanje i odgoj budućih naraštaja te da taj proces zahtijeva međuresornu suradnju, piše jutarnji.hr. Između ostaloga, najavila je i otvaranje sigurnih kuća za žrtve nasilja u obitelji u šest županija koje ih još nemaju, a tu se ubraja i Koprivničko-križevačka.

– Zgražanje, kada se nasilje dogodi je instiktivna reakcija, a odgovornost je način življenja. Odgovornost za sebe i druge je proces koji je potrebno izgrađivati kako bismo hrvatsko društvo osnaživali kao društvo koje njeguje i osnažuje kulturu nenasilja – rekla je ministrica.

Marina Švagelj Jažić // Foto: Matija Gudlin

Bedeković je istaknula da u šest hrvatskih županija još ne postoje sigurne kuće, a među njima je i Koprivničko-križevačka županija. Sve županije, koje nemaju riješenu sigurnu kuću, kao privremeno rješenje osigurat će prostor i opremiti ga do kraja 2019. godine, dok su projekti za stalno rješenje u završnoj fazi i povlačit će sredstva iz europskih fondova.

Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge Hera iz Križevaca koja se bavi senzibiliziranjem i educiranjem javnosti o problemima prava žena i nasilja u obitelji, nije željela komentirati izjavu ministrice Bedeković, ali je dodala kako se ovako goruća pitanja ne rješavaju preko noći, prema čemu možemo zaključiti kako nije sasvim sigurno da će sigurna kuća biti u našoj županiji do kraja godine.

Što se tiče promjena u sustavu socijalne skrbi, Bedeković je istaknula da je rok za provedbu uvođenja tehničke i fizičke zaštite, odnosno uvođenja detektora i proširenja ovlasti zaštitara u sve centre za socijalnu skrb i njihove podružnice, 30. rujna te naglasila da je većina centara u finalnoj fazi provedbe. Što se tiče postizanja statusa službene osobe za sve socijalne radnike i ostale stručne radnike u sustavu socijalne skrbi, izmjene kaznenog zakona su u puštene u proces javnog savjetovanja te je za očekivati da će 1. siječnja 2020. godine socijalni radnici i svu radnici u sustavu imati status službene osobe.

čitam...