Tržište nekretnina u županiji

Mišel Gal: Kuću prodajemo devet mjeseci, interesa ima, ali novaca nema

07:00h
0
Mišel Gal ispred kuće na prodaji // Foto: Mario Kos

Na oglasnicima se može vidjeti svašta. Tako se prodaju dvije kuće po cijeni jedne, cijene se svakodnevno umanjuju, a sve je više kuća na aukciji.

Prema novom istraživanju Njuškala provedenom prema uzorku od 167 tisuća nekretnina oglašenih u svibnju 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju rast od 0,81 posto prema istom mjesecu lani.

Da bi kupili, moraju prodati

Tako je u Koprivničko-križevačkoj županiji u svibnju lani prosječna cijena kvadrata bila 574, a ove godine  613 eura, što je povećanje za 6,82 posto. No cijene nekretnina u kontinentalnim županija i dalje su među najnižima.

A kakvo je stanje na terenu, razgovarali smo s Mišelom Galom, koji prodaje modernu četverosobnu prizemnicu novije gradnje u blizini bazena u Koprivnici po cijeni od 150.000 eura.

– Kuću prodajemo oko devet mjeseci, no još nismo pronašli kupce. Najveći problem je, naravno, novac. Ljudi zovu i dolaze pogledati, no da bi nabavili novac, prvo moraju nešto prodati – kaže on.

Šest mjeseci je, kaže, kuću prodavao preko agencije za nekretnine no gotovo nitko ga nije kontaktirao, a kada je stavio na oglasnik, krenuli su pozivi. Tako je u posljednja tri mjeseca kuću razgledalo desetak potencijalnih kupaca.

–  Zainteresiran je bio mladi bračni par i nakon što su sve dogovorili, u banci su dobili odbijenicu za kredit. Kupci se čak i ne žale na cijenu, zainteresiranih ima puno, no nitko nema toliko gotovine – zaključuje on.

Aukcije

Na oglasnicima se može vidjeti svašta. Tako se prodaju dvije kuće po cijeni jedne, cijene se svakodnevno umanjuju, a sve je više kuća na aukciji.

– Za aukcijama vlada sve veći interes i to je nešto novo i inovativno. Trenutno imamo sedam nekretnina iz Koprivničko-križevačke županije. Na aukciji se odredi najniža cijena ispod koje vlasnik ne želi prodati nekretninu, kupci mogu prije razgledati, a za sudjelovanje nije potrebna prethodna uplata – objašnjava Matej Samardžić iz tvrtke Aukcija nekretnina.

Dodaje da na aukcijama vlada velik odaziv, a svaka četvrta nekretnina se prodaje u roku od godine dana.

Neven Husinec iz agencije Mali Svijet koja se bavi prodajom nekretnina uglavnom u sjevernoj Hrvatskoj, kaže da je tendencija stalni pad cijena.

– Zbog slabe kupovne moći, prodaju se kuće ili stanovi do 50.000 eura. Sve iznad toga, možda jedna nekretnina godišnje. Na križevačkom području uglavnom se prodaju kuće građene 60-tih godina sa svim priključcima po otprilike toj cijeni. Kuće još drže cijenu jer u Križevcima nema građevinskih zona i područja u centru grada zjape prazna – kaže on.

Dodaje da Koprivnica s druge strane ima gradilišta pa su cijene kuća znatno niže.

Stanovi se u oba grada prodaju za od 500 do 1200 eura po kvadratu, dok se u Križevcima u posljednje vrijeme ne gradi te je u zadnjih pet godina, prema njegovim riječima, napravljeno 45 novih stanova.

čitam...
Loading...