Novi porez uskoro stupa na snagu

Mišel Jakšić: Porez na nekretnine je novi udar na građane, kako potičemo mlade da grade kuće ako će za to biti kažnjeni

Stručne službe grada i ja osobno dat ćemo si truda da ispravimo nepravde prema građanima i da iznos poreza bude približan komunalnoj naknadi, najavio je Mišel Jakšić.

13:00h
0
Foto: Matija Gudlin

Zakon o porezu na nekretnine, koji je vlada prihvatila krajem prošle godine, stupa na snagu 1. siječnja 2018., a lokalne samouprave počele su provoditi pripreme za njegovo uvođenje.

Porez će zamijeniti dosadašnje plaćanje komunalne naknade, a zahvatit će stambene prostore, poslovne prostore, garažne prostore i drugi pomoćne prostore te ostale prostore bez namjene, kao i građevinsko zemljište koje se koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti i neizgrađeno građevinsko zemljište ako se nalazi unutar građevinskog područja.

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić smatra da se radi o još jednom iracionalnom udaru na građane.

– Oko poreza nisu konzultirane niti zajednice udruge gradova niti Hrvatska zajednica županija, a provedba tog zakona prebačena je na jedinice lokalne samouprave, kao i većina odluka Vlade. Kao Gradska uprava mi smo duboko protiv tog poreza zato što je to zamagljivanje novog, nedefiniranog, neracionalnog udara na građane. Ovih dana pratimo kako se cijela Vlada bavi time kako da spasi nekolicinu bogatih, a ispod stola se gura uzimanje svekolikom građanstvu – rekao je Jakšić, aludirajući na događanja oko Agrokora.

Foto: Matija Gudlin

Naveo je i da je HDZ prije nekoliko godina potpuno drukčije govorio o porezu na nekretnine, citirajući ministra izjave ministra Gorana Marića o tome kako bi porez bio samo uteg građanstvu te da su izjave kako je to porez na bogate samo obmana.

– To su samo neke od izjava vjerodostojnog Gorana Marića i mogu samo čestitati onima koji su odlučili staviti i Podravku u ruke istog tog vjerodostojnog Gorana Marića – sarkastičan je bio Jakšić.

Iako trenutno postoji više nedoumica oko načina provođenja poreza na nekretnine, postoji mogućnost da će one same moći na neki način određivati visinu tog poreza, uz strogu kontrolu i dozvolu države, istaknuo je on. Zato će u Gradskoj upravi nastojati da porez ne bude znatnije poskupljenje u odnosu da sadašnji iznos komunalne naknade.

– Zasad ne znamo efekte poreza na grad, ne znamo hoće li biti veći ili manji od komunalne naknade. Promjena u gradskim financijama bit će takva da porez neće biti strogo namjenski kao što je bila naknada. Događa se to da smo kroz komunalnu naknadu znali što ćemo naplaćivati, a sada tu ulaze i neizgrađena zemljišta, zapuštene zgrade, neke stvari s kojima smo dosad mogli ići na ruku građanima. Stručne službe grada i ja osobno dat ćemo si truda da ispravimo nepravde prema građanima i da iznos poreza bude približan komunalnoj naknadi – najavio je Jakšić.

Zaključio je da porez na nekretnine nema previše smisla u kontekstu stalnih rasprava o odlasku mladih iz države i demografskim problemima.

Foto: Matija Gudlin

– Čudi me da toliko pričamo o demografiji, a najveća poanta poreza je starost građevina. Zanima me kako mi to potičemo mlade da grade novu kuću ako će biti kažnjeni zato što su je izgradili – pita se zamjenik gradonačelnika.

Osim poreza na nekretnine, Mišel Jakšić se osvrnuo i na odluke o poskupljenju cestarina te na situaciju na Piškornici, za koju je naveo da čekaju odgovore ministra Dobrovića koji ne dolaze. Komentirao je i poskupljenje plina, za koji je siguran da će zahvaljujući partnerstvu s RWE-om biti među najjeftinijima u Hrvatskoj.

– Veseli me što i na današnji dan, kada još nije dovršeno strateško spajanje s RWE-om, Komunalac i KC Plin imaju dovoljan kapacitet da mogu smanjiti svoje marže i smanjiti udar na građane tako da će cijena plina u Koprivnici biti možda par lipa veća. Nakon dovršenja spajanja kroz 15-20 dana, cijena plina će definitivno biti među najnižima u Hrvatskoj – uvjeren je Jakšić.

čitam...