Opasnost u prirodi

Mišja groznica i krpeljni meningitis haraju Podravinom i Prigorjem, liječnici pozivaju na oprez

Pojavili su se i prvi oboljeli od krpeljnog meningitisa. Prošle godine nije bilo oboljelih od te krpeljne bolesti. Riječ je o dvojici muškaraca koji su se zarazili u šumi s križevačkog područja.

12:00h
0
Ilustracija // ingimage.com

U Koprivničko-križevačkoj županiji zabilježena su četiri slučaja oboljelih od hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom, bolesti poznatije kao mišja groznica. Dvoje oboljelih je iz Koprivnice, a dvoje s križevačkog područja.

Neslužbeno doznajemo da se u koprivničkoj bolnici trenutno liječi jedna Križevčanka.

– Posljednji smo put oboljelih od te bolesti imali prije pet godina kad je zabilježeno dvoje oboljelih. Prije toga, zabilježen je slučaj jednog oboljelog 2007. godine dok ih je 2002. bilo dvoje oboljelih. Ispada da svakih pet godina imamo slučaj zaraženih mišjom groznicom – kazala je Danijela Pinter, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko – križevačke županije.

Prenositelji virusa su mišoliki glodavci. Točnije, šumski, poljski i žutogrli miš te poljska voluharica. Infekcija za njih nije opasna, no oni virus izlučuju u okolinu. Izlučuju ih slinom, izmetom i mokraćom u okolinu. Čovjek se zarazi izravnim kontaktom s izlučevinama glodavaca, ali i udisanjem prašine onečišćene izlučevinama.

– Bolest se najčešće manifestira dva do četiri tjedna nakon izlaganja izlučevinama. Počinje naglim povišenjem tjelesne temperature, praćene zimicom i jakom glavoboljom. Nakon toga slijede jaki bolovi u trbuhu i leđima, koji mogu biti praćeni mučninom i povraćanjem. Može se javiti i zamućenje vida te crvenilo lica i vrata nalik opeklinama od sunca. Kod napredovanja bolesti, mogu se pojaviti i znakovi krvarnja po koži, sluznicama i unutrašnjim organima – objasnila je D.Pinter.

U najgorem slučaju, može doći i do zatajenja brubrega te je moguć i razvoj stanja šoka sa smrtnim ishodom.

No, pojavili su se i prvi oboljeli od krpeljnog meningitisa. Prošle godine nije bilo oboljelih od te krpeljne bolesti. Riječ je o dvojici muškaraca koji su se zarazili u šumi s križevačkog područja.

– Jedan je bio zaista loše, imao je neuroloških poremećaja te je morao čak na rehabilitaciju – kazala je Danijela Pinter.

čitam...