Tell all the tales

Mitovi i legende u Podravini istraživat će se novim projektom Muzeja grada Koprivnice i PORA-e

Uz istraživanja projekt bi uključio i radionice interpretacije kulturne baštine i film od 45 minuta za koji bi se mitološka bića i priroda snimali na autentičnim lokacijama.

09:33h
0

Muzej grada Koprivnice i PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije nedavno su zajednički prijavili prijedlog programa na natječaj Kulturna suradnja u zemljama Zapadnog Balkana.

„Tell all the tales“ vrijedan je 429.840,40 eura okuplja pet partnera iz pet zemalja, a nositelj je Muzej. Projekt bi kroz dvije godine istraživao i povezivao mitove i legende u Podravini, ali i Makedoniji, Poljskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji u suradnji s muzejima i organizacijama koje brinu o kulturnoj baštini u tim zemljama.

– Prema vjerovanjima i predajama nekoć davno Podravina je bila fantastično mjesto, napučeno šarolikim bićima o kojima učimo iz kazivanja maštovitog naroda. Tijekom povijesti, u svim su se krajevima Europe razvijale se i prenosile brojne etnografske i mitološke priče. Prema dosadašnjim istraživanjima vjerovanja u mitološka bića intenzivno bilježimo kod nas od 19. stoljeća, a slojevi raznih vjerovanja kojima ćemo se u projektu baviti potječu iz različitih povijesnih razdoblja. Ovaj projekt bi bio posvećen produbljivanju konteksta suvremene kulture i tradicije, kroz terensko istraživanje narodnih predaja, povezivanje sa stanovnicima te kroz rad sa stručnjacima i pripovjedačima. Terenska istraživanja, predavanja, praktičan rad, boravak u prirodi i učenje o  mitologiji i dobrim praksama etnografskog istraživanja (ali posredno i ekologiji) potaknut će sudionike i publiku na kreativno razmišljanje i izražavanje, konceptualno promišljanje konkretnih priča, uvažavanje njihovog značenja i značaja, ali i razvijanje usmene, pismene i vizualne pismenosti i sposobnosti opažanja neobičnog i nestandardnog u svakodnevici – kažu iz Muzeja.

Uz istraživanja projekt bi uključio i radionice interpretacije kulturne baštine i film od 45 minuta za koji bi se mitološka bića i priroda snimali na autentičnim lokacijama, a prilikom snimanja koristila bi se digitalna tehnologija koja će ujediniti povijesnu ostavštinu i suvremene umjetničke prakse.

čitam...