presica stožera

Mjere će se opet postrožiti ako ih se nećemo držati, Markotić: Ne smijemo se opustiti, sve poruke i dalje vrijede

Krunoslav Capak pojasnio je pak što znači reprodukcijski faktor i u kojem bi se slučaju moglo dogoditi da se mjere ponovno postrože. 

14:29h
0
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Na današnjoj presici nacionalnog Stožera civilne zaštite Alemka Markotić komentirala je situaciju u državi, kad se pogleda borba s epidemijom koronavirusa. Kaže kako je situacija povoljna.

– Kao što znamo, situacija je jako dobra, ne ocjenjujemo ju samo mi takvom, već i nas i druge zemlje tako ocjenjuju. Svi ističu da je to još uvijek u nekakvom vrhuncu pandemije, ne možemo računati da smo riješili situaciju. Dobra situacija omogućila je da popuste mjere, što je važno da koliko toliko imamo nešto od života.

No, to ne znači da se trebamo opustiti! Sve one poruke koje smo slali vrijede i dalje. Svi smo mi zajedno shvatili ozbiljnost i pridržavali se toga jer drugačije ne bismo uspjeli. I dalje moramo tako. Sve mjere nisu otvorene da bismo mi pokvarili situaciju.

Trebat će se vrlo striktno držati mjera, sve skupine. Oni koji moraju raditi oni će se kretati poštivajući razne mjere zaštite i pri javnom prijevozu i pri javnom boravku. Tamo gdje je više ljudi neka se nose maske za lice. Sve te higijenske mjere ostaju i dalje. I dalje možemo biti među najboljima, bez obzira što će mjere popuštati – rekla je Markotić.

Neće se moći sakriti ako se ne budemo držali tih mjera. Nakon 7 do 10 dana od popuštanja prvih mjera vidjet će se na brojkama pridržavamo li se svi mi toga.

Alemka Markotić // Screenshot: YouTube

– Vjerujem da ćemo ovako ozbiljno i pametno, kako se ponašala cijela Hrvatska u ova dva mjeseca, uspjeti pokazati svijetu da tako i dalje možemo popuštati mjere i riješiti ovu epidemiju – izjavila je Markotić.

Krunoslav Capak pojasnio je pak što znači reprodukcijski faktor i u kojem bi se slučaju moglo dogoditi da se mjere ponovno postrože.

– Reprodukcijski faktor pratimo iz dana u dan. On pretežno ovisi o broju novooboljelih, gledajući prosjek u zadnja četiri dana i prosjek od ranije. Sad nam je faktor povoljan. Sad je on 0,7, 0,8. Što znači da je od jednog bolesnika prijenos na 0,7 novooboljelih. Da je on veći od jedan, to bi bilo nepovoljno.

– Ukoliko nam naraste na 1,2, mi računamo da ćemo kroz dva tjedna imati 1600 novooboljelih što je izrazito nepovoljno i zbog toga se mi trudimo da održimo faktor ispod 1. To je jedan od bitnih elemenata između ovog balansa restrikcija i popuštanja mjera – objasnio je Capak.

 

čitam...