Mještani K. Ivanca spašavali imovinu od vlastitog župnika

05:27h
0
Dupkom natovarena prikolica // foto: Mario Kos

Ogorčeni mještani Koprivničkog Ivanca, u srijedu u noći su pokušali spasiti vrijednu imovinu župe i to od vlastitog svećenika Ninoslava Tkalca.

On je nakon što je odriješen dužnosti, napunio dvije prikolice i dva auta sa stvarima koje nisu njegove, nego, tvrde mještani, pripadaju župi i trebale bi dočekati novoga svećenika.

– Uzeo je sve, našu povijest i sve što je vrijedno, od kompjutora, alata, kosilice, namještaja, posuđa do četke za wc, i što je nagore, relikvije i vrlo vrijedne stare knjige na latinskom koje vani na pločniku čekaju da ih utovari u auto – jadali su se mještani i više nego ogorčeni postupcima svećenika.

Pozvali su i policiju, koja je napravila zapisnik, no svećenik se nije pojavljivao.

Vrijedne stare knjige vani čekaju na utovar // foto: Mario KosIvančani su mu, da bi spasili što se spasiti da, ispuhali gume na autima, no njega to nije spriječilo u naumu i oko 2. 30 u noći je sve odvezao.

– Nije mu ova prva prikolica. On već tjednima svaki dan polako odvozi. Došao je s jednom prikolicom, a otišao s njih deset – vjernici nisu mogli vjerovati svojim očima. Kažu da njegovi postupci sigurno nisu crkveni, a nitko ništa ne poduzima.

Primopredaja je dolaskom novog župnika trebala biti izvršena u ponedjeljak, no župnik Tkalec nije otvarao vrata, a mještani tvrde da nikoga ne pušta na župni dvor.

– Na primopredaju je došao novi svećenik, dekan Koprivničkog dekanata mons. Leonard Markač i ekonom iz Varaždinske biskupije, no nije ništa učinjeno, zbog nesudjelovanja s župnikove strane – rekao nam je Božidar Vrabelj, načelnik općine K. Ivanec te istaknuo da je cijela stvar u nadležnosti biskupije. Napomenuo je da su mještani su s pravom bili tamo, jer je to njihova imovina te da župniku to što čini nije na čast.

Mons. Leonard Markač nije imao komentara te je samo kazao da je primopredaja zakazana u nedjelju.

U međuvremenu mještani čekaju da se nešto poduzme i da se, kažu, vrati vrijedna ostavština.

Župnik Tkalec s nama nije želio razgovarati te je rekao kako ni ne zna što se događalo, jer je tu noć bio na putu.  

Natovarene prikolice i auti čekaju na polazak // foto: Mario Kos Kod župnog dvora skupilo se mnoštvo mještana // foto: Mario Kos

Loading...