Sreći nema kraja za mještane Malih i Velikih Sesveta, naselja u sastavu Grada Križevaca.

Konačno će se riješiti makadama, blata i prašine te dobiti asfalt koji čekaju već dugih 15-ak godina. No, kako nam kažu mještani, oni će zapravo povjerovati tek onda dok stignu radni strojevi.

– Točno je da je prijašnja vlast pokrenula inicijativu asfaltiranja, ali ipak je sadašnja gradska vlast, na čelu s mladim ljudima prepoznala važnost da se konačno i krene u tu realizaciju. Došli su k nama na razgovor još prošle godine i rekli su nam da ćemo konačno dobiti cestu koju toliko godina čekamo – kazao nam je Đuro Poropat, zamjenik predsjednika MO Male i Velike Sesvete.

Male Sesvete
Đuro Poropat pustio je suzu od sreće// Foto: Ivan Brkić

Nema godišnjeg doba, a da im ta neasfaltirana prometnica nije stvarala probleme. Ljeti se previše diže prašina pa ne mogu imati otvorene prozore. A zimi pak, za vrijeme snijega ili obilnih kiša, kada cesta postaje blatnjava kaljuža, ostaju zaglavljeni s automobilima.

– Automobili su nam uništeni, svako malo moramo majstorima. Cestu su nam popravljali tako da su svako malo navozili kamen. No, onda bi došla neka jača kiša i taj bi kamen vrlo brzo nestao, od toga ne bi bilo nikakve koristi. Nisam mogao vjerovati dok su nam rekli da smo konačno došli na red. Mi smo se kao mjesni odbor zaista borili za ovo. Ne znam ni sam koliko sastanaka smo održali na tu temu i eto, konačno se naš trud isplatio – kaže nam.

Male Sesvete
Foto: Ivan Brkić

A koliko im zaista ta cesta znači, Đuro nam je dokazao sa svojim emocijama. Jer, kad smo ga upitali kakav je osjećaj znati da će prometnica u njihovom mjestu konačno biti uređena, on je počeo plakati od sreće.

I sad s nestrpljenjem čekaju da radovi krenu, a čim budu, cijelo mjesto će se okupiti i organizirati veliko slavlje.

Spomenimo i to da ovaj mjesni odbor ima oko 500-tinjak stanovnika.

Gradonačelnik Mario Rajn nam je rekao da će idući tjedan biti objavljen natječaj za izvođača radova te da bi proces trebao završiti u roku od mjesec dana, stoga će se, prema tome, s radovima krenuti sredinom idućeg mjeseca.

Male Sesvete
Mještani pred našim novinarima nisu skrivali oduševljenje // Foto: Ivan Brkić

– Vrijednost radova je oko pet milijuna kuna. Dogovor je takav da će se 5600 metara financirati novcem iz Fondova, a ostatak, točnije 1750 metara u suradnji Grada i ŽUC-a. Nakon ove investicije, plan je asfaltirati prometnicu u Vujićima Vojakovačkima te Pobrđanima – ističe gradonačelnik Rajn.

Prioritet je, ističe, urediti prometnice koje su uz kuće, a onda će se riješiti spojne ceste.

Male Sesvete
Ni puran Đuro više neće prljati svoje krasno perje na makadamu // Foto: Ivan Brkić