Ruka pomoći

Mlada majka Dina Perković u Koprivnici je osnovala udrugu Betlehem koja će pomagati trudnicama, majkama ali i očevima, a na dobro djelo ju je potaknuo jedan događaj

Uskoro će biti i otvoren račun za spomenutu udrugu te će svi zainteresirani moći pomoći putem donacija. Spomenimo i to da je riječ o podružnici Udruge koju je na razini države osnovao pater Marko Kornelije Glogović.

15:30h
0
Dina Ivačić // Foto: Sanjin Bojić

U Koprivnici je ovih dana osnovana podružnica Udruge koja nosi naziv Betlehem, a cilj joj je promicanje dostojanstva ljudskog života i to od samog začeća, te pružanje pomoći kroz savjet i razgovor svakoj majci ili ocu.


Njezina predsjednica je mlada majka Dina Perković (23) koja  se već dulje vrijeme i bavi humanitarnim radom, pomaže potrebitima.

Udruga je tu za napuštene trudnice, samohrane roditelje, obitelji slabijeg imovinskog stanja. Osim materijalne pomoći, pružali bi pomoć i u vidu razgovora, savjeta svima onima koji osjete da im je to u nekom trenutku potrebno. Ima nas puno s različitim životnim nedaćama i vjerujem da svatko od nas može doprinijeti svojim iskustvom. Na našem području ne postoji udruga slične tematike, a sve je više žena koje se snalaze u teškoj situaciji. Želimo da znaju da je od sad netko tu za njih i ne dvoje kada nam se požele obratiti  – kaže D. Perković.

Dina već dulje vrijeme pomaže potrebitima // Foto: Sanjin Bojić

Udruga trenutno broji 15-ak članova. Jedan od većih ciljeva koje spomenuta udruga želi ostvariti je otvaranje kuće za majke i djecu koja su ostala bez doma.

– Mislim da kao jedan razvijeni grad moramo to imati, potreba je izrazito velika – priča nam ona.

Inače, prije nekoliko mjeseci ova je mlada majka trogodišnjeg sinčića Doriana pokrenula Facebook grupu pod nazivom Nada svake mame, u suradnji s Martinom Vadljom, radijskom voditeljicom koja je već poznata po pomaganju onima kojima je ruka pomoći i potrebna.

– Nerijetko imamo poveće akcije sakupljanja hrane, pelena i ostalih higijenskih potrepština. Ljudi stvarno uvijek donose i žele pomoći. Neki čak pitaju treba li pomoć, iako nikakva akcija nije u tijeku. Koprivničanci su za svaku pohvalu. Često čujemo da je baš super što postoji grupa ovakvog karaktera na našem području. Koliko sam do sad imala iskustva vodeći grupu, žene ne znaju ni svoja osnovna prava, kao što su dječji doplatak, alimentacija i slično. Krenut ćemo malim koracima – ističe ona.

Ovu mladu dobrotvorku na humanitarni rad potaknuo je jedan događaj. Njezina prijateljica s fakulteta zatrudnila je i ostala sama, bila je pred porod i nije imala ni za osnovne potrepštine za dijete. I tako je krenulo.

Majka je trogodišnjeg Doriana pa suosjeća s drugim majkama // Foto: Sanjin Bojić

– Sjetila sam se kako na koprivničkom području ima nekoliko aktivnih ženskih grupa na Facebooku i odlučila potražiti pomoć za nju i bebu. Odaziv je bio jako velik. Javilo se više od sto mama. Kako bi se smanjilo zatrpavanje grupa koje inače nisu te namjene, odlučila sam otvoriti vlastitu grupu koja će biti isključivo humanitarnog karaktera. Prije nego što sam osnovala grupu Nada svake mame, nisam poznavala sadašnju kolegicu Martinu Vadlju. Ona je već puno prije osnutka grupe vodila humanitarne akcije prikupljanja pomoći za potrebite pa smo se nekako prirodno povezale, tako da od prvih dana zajedno vodimo grupu i sakupljamo pomoć – priča nam mlada humanitarka.

Uskoro će biti i otvoren račun za spomenutu udrugu te će svi zainteresirani moći pomoći putem donacija.

Spomenimo i to da je riječ o podružnici Udruge koju je na razini države osnovao pater Marko Kornelije Glogović.

 

 

čitam...