ravnatelji o norijadi

Mlade treba pustiti da se zabavljaju, ali bez alkohola, droga i ostalih opijata

09:00h
0
Ksenija Ostriž, Ratimir Ljubić i Vjekoslav Robotić // Foto: Matija Gudlin
Ksenija Ostriž, Ratimir Ljubić i Vjekoslav Robotić // Foto: Matija Gudlin

Ne mislim svoje učenike sprječavati da slave u školi, sve dok to čine na primjeren način. Upotrebu alkohola, droga i ostalih opijata ne toleriram. Dosad nismo imali ozbiljnijih problema, rekao je Vjekoslav Robotić, ravnatelj Gimnazije Fran Galović.

Ove školske godine srednjoškolsko obrazovanje u Koprivnici završava 716 maturantica i maturanata. Iz koprivničke Gimnazije Fran Galović odlazi 175 učenika, iz Srednje škole Koprivnica njih 331, a iz Obrtničke škole Koprivnica 210.

Na društvenim mrežama posljednjih se dana pokrenula žustra rasprava o maturantima. Jedni ih podržavaju u njihovom slavlju, dok drugi u norijadi vide vandalizam, odnosno smeta ih fućkanje u ranim jutarnjim satima, razbijanje kanti za smeće ili lupanje po izlozima.

S druge strane, ravnatelji svih koprivničkih srednjih škola podržavaju svoje maturante u proslavi i norijadi, ali kažu da neke granice trebaju postojati.

– Ne mislim svoje učenike sprječavati da slave u školi sve dok to čine na primjeren način. Upotrebu alkohola, droga i ostalih opijata ne toleriram. Dosad nismo imali ozbiljnijih problema – rekao je Vjekoslav Robotić, ravnatelj Gimnazije Fran Galović.

Istog mišljenja je i Ksenija Ostriž, ravnateljica Srednje škole Koprivnica, koja kaže da je norijada tradicija i da treba mlade pustiti da se zabavljaju. Slično razmišlja i Ratimir Ljubić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica.

– Sve dok učenici izvršavaju svoje školske obveze i ponašaju se prema kućnom redu, dozvoljavamo zabavu i slavlje, ali u dio koji se odvija izvan škole se ne miješamo i ne možemo utjecati – rekao je Ljubić.

Upravo taj dio norijade koji se odvija u parku i ostalim dijelovima grada problematičan je i za K. Ostriž. Objasnila je kako bi bilo dobro da se zbog građana koji se bune na odabir glazbe i smeće koje maturanti ostavljaju iza sebe u parku počne razmišljati o nekoj drugoj lokaciji kao što je primjerice prostor bašće, odnosno sajmišta.

– To ovisi o samom gradu koji organizira razglas te plaća zaštitarsku službu koja radi u dogovoru s policijom – istaknula je ona.

S druge strane, Robotić smatra da bi se taj dio norijade trebao rješavati na razini cijele društvene zajednice, od obitelji i škole pa do gradske uprave.

– Nisam za getoiziranje i zabrane, ali sam za to da se vrijeme skrati te da se maturantima ponudi potpuniji i sadržajniji program – zaključio je.