1.2 C
Koprivnica
Subota, 28. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Kešnerijada

Mladen Kerstner mlađi predstavio brošuru o svom ocu, autoru popularnih Gruntovčana
M

Ne propustite

Obitelj Mladena Kerstnera svake godine daje punu podršku u osmišljavanju programa, a i ove su ga godine s radošću pratili, osobito supruga Mira i sinovi Ivan, Mladen i Zvonko.

Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner održala je trodnevnu manifestaciju Kajkavski dani u Ludbregu – Kešnerijada 2016.

- Oglas -

Program je započeo još u četvrtak izložbom skulptura Gruntovčani, autorica Vande Bilinski i Štefanije Baranašić, dok je centralni dio održan u petak, 8. srpnja. Tom prigodom održana je promocija brošure M. Kerstnera mlađeg, pod nazivom Mladen Kerstner – književnik i otac.

– Najteže je pisati o onim najbližima. Ali možda i najlakše. Njih najbolje poznajete, pa je o njima i najlakše misliti i pisati. Istodobno, pisati je o njima i najteže: što napisati o ocu kojeg većina percipira samo kao pisca Gruntovčana, a oni bližnji kao tatu, supruga, brata, vujču, pa i dedu… – zabilježio je u uvodnom dijelu spomenute brošure Mladen Kerstner mlađi.

Uz autora, gosti promocije bili su Janja Ljubojević, Vera Vidović, Smiljka Bencet, Stanka Mustapić, Nikica Novosel, dok je ulogu promotora imala Sunčica Križan-Kadi.

- Oglas -

Predstavu su pak izveli članovi glumačke družine koja djeluje u sklopu ludbreške knjižnice. Dosad su djelovali bez imena, a od petka to se promijenilo, nosit će naziv Kešneri kako su obitelj Kerstner oduvijek zvali Ludbrežani, a za kuma glumačke družine odabran je Mladen Kerstner mlađi.

Upravo je mlade glumce pohvalila glumica Smiljka Bencet koja je utjelovila Regicu u popularnim Gruntovčanima, jer kako je istakla, zahvaljujući njima likovi iz Gruntovčana iz dalje žive.

Punu podršku u osmišljavanju programa svake godine daje i obitelj Mladen Kerstnera, koja je i ove godine s radošću pratila program, osobito supruga Mira i sinovi Ivan, Mladen i Zvonko.

Posljednjeg dana manifestacije u subotu 9. srpnja održana je manifestacija dječjeg kajkavskog stvaralaštva, u kojoj su sudjelovali polaznici Dječjeg vrtića Smjehuljica, učenici Osnovne škole Ludbreg te učenici Srednje škole Ludbreg.

Mladen Kerstner, rođen u Ludbregu 8. srpnja 1928. godine, a umro u Zagrebu 9. studenoga 1991. godine, bio je hrvatski novinar, pisac i režiser. Pisao je pjesme, pripovijetke te drame za radio i kazalište, a bio je i član Društva hrvatskih književnika. U svojim djelima na poseban humoristički način tematizira rodni kraj (ludbreška Podravina), problematizira težak život ljudi ruralnog kajkavskog mentaliteta.

Najveće domete postigao je u svoja dva djela, od kojih su nastale popularne televizijske serije, Gruntovčani i Mejaši. U njima je kreirao nezaboravne likove Dudeka, Regice, Cinobera, Presvetlog…

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

noć muzeja

FOTO Picoki učili o elektrografiji, fenomenu Đurđevačkih pijesaka i uživali u djelima Lackovića Croate, E. Janković Hapavel: Godišnje brojimo 18.000 posjetitelja

Pod geslom "Muzeji su važni" sinoć je diljem Hrvatske održana najveća kulturna manifestacija Noć muzeja. Kako je bilo u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti