Mladi genijalac: Tomislav Hanžeković brončani na Državnoj smotri elektrotehnike i računalstva

08:09h
0
120511-hanzekovic

Učenik 4. razreda Obrtničke škole Koprivnica, smjer elektrotehničar, Tomislav Hanžeković osvojio je brončano priznanje na Državnoj smotri radova iz elektrotehnike i računalstva za rad ‘Digitalni školski sat’. Priznanje je osvojio u konkurenciji 22 učenika tehničkih škola iz cijele Hrvatske.

Državna smotra održana je u Selcu 3. i 4. svibnja. Digitalni školski sat Tomislavov je završni rad koji je morao izraditi na kraju svog školovanja, no nikako nije htio da to rad bude samo forme radi.

‘Pretraživanjem Interneta i različitih foruma koji se bave elektronikom i elektrotehnikom općenito, pokušao sam naći ideju za taj rad. Budući da sam smjer elektrotehničar, htio sam da rad bude sastavljen od što više područja koja smo prošli tijekom školovanja. Nisam htio da bude lagano, uobičajeno i dosadno, već sasvim suprotno: izazovno, teško, inovativno, ali i praktično. Tako je izbor pao na digitalni školski sat za čiju sam shemu koristio izvore na Internetu.’, kaže Tomislav.

Nagrada mu znači mnogo jer ga potiče na daljnji rad na projektima. Iako to više neće biti školski projekti, Tomislav želi unaprijediti svoje znanje iz elektrotehnike. Nakon završetka srednje škole, planira upisati fakultet, a prvi mu je odabir fizika. 

‘Volio bih upisati Prirodoslovno – matematički fakultet u Zagrebu, na odsjeku za fiziku. Ako mi se to ne ostvari, moj drugi odabir je elektrotehnika i tada bih htio upisati Tehničko veleučilište u Zagrebu. Volio bih se baviti znanstvenim radom, pogotovo na području fizike. Zanimaju me različita istraživanja i eksperimentiranja pa me put možda jednom odvede i u neki međunarodni istraživački centar za fiziku, ali to su zasad samo moje želje.  Naravno, prije sveg toga čekaju me ispiti državne mature koja uskoro počinje.’, rekao je Tomislav, pohvalivši i svog mentora Daria Jembreka, sa kojim će se u rujnu vjerojatno otputiti na 5. nacionalnu izložbu mladih inovatora koja se održava u Kastvu.