Ludbreški genijalci

Ovi mladi ljudi imaju ideje, i to ne bilo kakve

09:30h
0
Prezentacija ideje // Foto: Ludbreg.hr

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić primio je timove Srednje škole Ludbreg koji su konkurirali za Ideju godine. Tim pod nazivom Trio Fantastico kojeg čine Ivan Jovanović, Emilly Zember, Antonio Vlahović i mentor Željko Posavec osvojio je odlično drugo mjesto.

Uz njih, među deset najboljih je još jedan tim Srednje škole Ludbreg, UNI  kojeg čine Janja Djura, Gabrijela Kajzogaj, Paula Petak iz Srednje škole Ludbreg i njihova mentorica Irena Vađunec.

– Nakon jednog predavanja o osobama s invaliditetom shvatio sam s kolikim se oni preprekama suočavaju u svakodnevnom životu, stoga sam smatrao da bismo kroz ovaj projekt trebali poraditi na ideji kojom ćemo poboljšati kvalitetu njihova života – kazao je Antonio Vlahović, učenik Srednje škole Ludbreg od kojeg je ideja o invalidskim kolicima koja prepoznaju na vrijeme prepreku i potekla.

U pripremi im je kao mentor pomogao Željko Posavec.

Srednjoškolci u posjetu gradonačelniku // Foto: Ludbreg.hr
Srednjoškolci koji su konkurirali za ideju godine // Foto: Ludbreg.hr

– Riječ je o odličnoj ideji, ali sama činjenica da je naša Srednja škola Ludbreg, koja je osnovana prije nekoliko godina, u finalu Ideje godine među deset najboljih od šezdesetak pristiglih ideja imala dvije, govori i više nego dovoljno. Što se tiče samih kolica, vjerujem kako je razvoju same ideje pomogla i činjenica da su naši učenici prepoznati i kao vrsni robotičari te su upravo zahvaljujući tim znanjima došli do hvalevrijedne ideje – pojasnio je Posavec.

Drugi tim UNI predstavio je je USB glow stick.  Riječ je o USB sticku koji korisniku daje do znanja koliko vam je preostalo memorije, promjenom boje. Pri punoj memoriji stick svijetli plavo, dok sve manje memorije vodi prema crvenoj (osnovna paleta boja), a ima i tzv. Custom made  G.S. gdje kupac bira svoju paletu boja. Svijetli prilikom pritiska gumba koji se nalazi na poleđini sticka.  Baterija svjetiljke puni se pomoću solarne pločice na poleđini te umetanjem sticka u USB port.​

Na prijemu je nazočio i Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg.

– Izuzetno sam ponosan na postignuća naših učenika. Dokaz je to kako se kvalitetnim radom u kratko vrijeme može mnogo postići. Pred nama je i novi upisni rok.  Već sada imamo problema s manjkom prostora i nadam se da ćemo uskoro u suradnji s gradom Ludbregom riješiti taj problem. – kazao je on.

Gradonačelnik je primio srednjoškolce // Foto: Ludbreg.hr
Gradonačelnik je pohvalio njihov rad // Foto: Ludbreg.hr

Učenicima je na novom uspjehu čestitao gradonačelnik Dubravko Bilić.

– Učenici Srednje škole Ludbreg već su nas pomalo navikli na stalno dobre rezultate, počevši od školskog uspjeha pa do ovakvih projekata u kojima leži budućnost. U nekoliko navrata rekao sam da nam je obrazovanje jedan od prioriteta, stoga i imamo danas ovakvu srednju školu. Učenici su sami dokazali kako je ona bila i više nego potrebna. Vrijeme koje bi potrošili na putovanje do škole i natrag koriste za dodatne izvannastavne aktivnosti – rekao je Bilić.

Dodao je da će ovih dana početi s rješavanjem problema manjka prostora. Naime, u novouređenoj zgradi drugi kat koriste udruge te u sada u procesu traženja adekvatnog prostora za njih, kako bi srednja škola na raspolaganju imala za sebe kompletan prostor zgrade.

Podsjećamo, srednja.hr, vodeći portal za srednjoškolsku i studentsku populaciju u Hrvatskoj, otvorio je 5. siječnja prijave za četvrto izdanje Ideje godine, jedinog, a nakon tri uspješno održana ciklusa u prethodnim godinama, i vrlo respektabilnog business plan natjecanja za srednjoškolce u Hrvatskoj. Ove je godine stigao rekordan broj prijava.

čitam...