Odred izviđača Ludbreg

Mladi ludbreški izviđači u prirodi uče korisne vještine, a nedavno su se upoznali i sa službom gorskih spašavatelja

Izviđači su pokret, uvijek su u pokretu, ali i način života.

12:29h
0
Foto: Marina Hižak

Najbrojnija i najljepša organizacija mladih na svijetu koja djeluje preko 110 godina, svoju skupinu, u prepoznatljivoj plavoj košulji i marami, okuplja i u centru svijeta.

Izviđački pokret za djecu i mlade djeluje, tamo, već 20 godina, kao prepoznatljiv i značajan dionik lokalne zajednice.

– U izviđačima u suštini ne palimo vatre, ne podižemo šatore, nego odgajamo djecu za rad i suradnju u malim grupama, da kroz igru i učenje u prirodi stječu korisna znanja i postanu samostalniji i odgovorniji pod vodstvom odraslijih i iskusnijih – kazao je predsjednik Odreda izviđača Ludbreg, Mladen Struški.

A nedavno su ludbreški izviđači u suradnji sa Stanicom Hrvatske gorske službe spašavanja Varaždin organizirali pokazno predstavljanje službe gorskih spašavatelja.

Tako je preko 60 izviđača, mladih planinara, roditelja na prostoru ispred dvorca Batthyany dočekalo i pozdravilo gorske spašavatelje Alana i Matiju iz stanice HGSS Varaždin koji su predstavili ovu značajnu službu, njihov način rada, opremu i sredstva za spašavanje, ali i govorili o preventivi i mjerama sigurnosti u prirodi.

Foto: Dražen Brzaj

– Želimo mladima pokazati što više onoga što s roditeljima možda neće naučiti, potaknuti ih da razviju brojne životne vještine. Gorski spašavatelji su dobrovoljci koji u svako doba dana i noći dežuraju i po pozivu brzo i stručno kreću u spašavanje ljudskih života, zdravlja i imovine. Oni su naši heroji u miru – pojasnio je Mladen Struški.

S prvim mrakom dodatno je zahladilo, a gosti su postali i dobri domaćini: smjestili su izviđače i planinare na rasklopne stolce, nosiljke za spašavanje, karimate, dekicu, vreću za spavanje, umotali ih u astro folije, ugrijali vrućim čajem… i dodatno produljili zanimljivo druženje.

Izviđači su pokret, uvijek su u pokretu, ali i način života.

– Upoznaju se novi prijatelji i usvajaju praktična znanja, na izletima upoznaje domovina, nacionalni parkovi, gore i planine, ljetuje se na moru, nekad i zimuje na planini – ističe Mladen Struški.

Suorganizatorima ovog predavanja, Odredu izviđača Ludbreg, pridružila se i grupa mladih planinarki i planinara iz Planinarske sekcije Osnovne škole Ludbreg.

Foto: Dražen Brzaj